Berichten van 2007

Hier kan men de nieuwsberichten lezen van het jaar 2007.

Klik op de link hieronder om ze te bekijken.


2007-12-29

 

 

 

 

ELS CATELIN EET PASSIEVRUCHTEN PASSIONEEL MET VOORZICHTIGE TANDJES

Iedereen heeft zo zijn eigen methode om zaadjes uit vruchten te halen en te drogen. Heb jij al eens pitjes uit passievruchten of granaatappels ingezameld ? Els CATELIN uit 8750 WINGENE weet er alles van :”Met veel plezier en warmte stuur ik u deze zaden van passievruchten. Het inzamelen kon wel op enige hilariteit rekenen bij mijn familieleden. Normaal eet ik deze smaakvol op, maar sinds ik weet heb van uw actie, eet ik de passievruchten uiterst voorzichtig, zodat ik de zaadjes één voor één recupereer. Ik verzamel ze met plezier, want ik vind het een hartverwarmend intitiatief. Een vruchtrijk 2008 !“.Leuk werkje, hé Els, waarbij ieder pitje tussen de tanden van het glibberige vruchtvlees ontdaan wordt. Dan weet men echt dat men het doet voor het welzijn van die arme mensen in de vluchtelingenkampen. Want ieder pitje kan een nieuwe plant opleveren, die later zelf passievruchten of granaatappels kan dragen. Het wordt een passie !


2007-12-29

HET ONTHAAL IN HET MINISTERIE VAN FINANCIËN

Monique LIEVENS en haar ploeg van het Onthaal op het Ministerie van Financiën zenden mij regelmatig allerlei zaden, waarvoor hartelijk dank. Bij de laatste zending zat niet alleen een heel mooi kaartje, maar ook een leuk “kalenderken” voor 2008 met op de rugzijde de foto van een opgewekte Onthaalploeg :
Ik zou met plezier eens naar het Ministerie gaan om die sympathieke ploeg te begroeten. Bedankt, Monique, Claire, Katrien en Cindy. Laat de zaden maar komen !


2007-12-29

DE ZUSTERS CLARISSEN UIT MALONNE (LES SOEURS CLARISSES DE MALONNE)

Ik krijg af en toe ook zaden toegestuurd uit Wallonië. Wellicht heb ik in de buurt van Malonne een gedreven sympathisant(e) van onze actie wonen (VANDERLINDEN ; VINCENT-VAN LOMMEL ?), want nu kreeg ik ook een hele doos vol zaden uit het “Monastère des Clarisses – Rue des Monastères 41 – 5020 MALONNE”. Bij de zaden zat ook een mooi kaartje, dat naadloos aansluit bij ons intiatief voor groenvoorziening in de woestijn :
clarissenkaartje
Je remercie sincèrement les Soeurs Clarisses de Malonne pour cette très belle carte et le texte figurant à son dos : “Un ami de notre communauté nous a parlé de votre action en faveur des réfugiés vivants dans les camps. Voici donc quelques graines de nos potirons récoltés cette année. En espérant qu’elles contribueront à adoucir le quotidien de ces personnes et en vous remerciant pour le souci que vous leur portez. Nous vous souhaitons une heureuse fête de Noël, ainsi qu’à votre famille. Les Soeurs Clarisses de Malonne“.Ah, que c’est bon d’avoir des amis partout en Belgique !


2007-12-29

MENSLIEVENDE DOKTERS UIT TESSENDERLO-ENGSBERGEN

Met regelmaat ontvang ik zaden van de dokters Dany BRUGGEMAN en Anne VERELST. Ditmaal was hun lading vergezeld van een heel fijn briefje :

Er is weeral een hele omslag met zaden onderweg naar u (meloenzaden en in de handel gekochte zaden van allerlei groenten). Wie het goed heeft, moet ook regelmatig eens aan de minder begoeden denken. Zo hadden we met kerstavond een eenzame uitgenodigd (vrouwtje van 73 jaar) die door iedereen in de steek wordt gelaten als de anderen feesten. We hebben haar eerst thuis afgehaald, dan lekker voor haar gekookt, en haar na een gezellige avond terug naar huis gebracht. Weeral een gelukkig mens meer. En onze kapster, van oorsprong een Algerijnse, hebben we vandaag van uw initiatief (en onze kleine bijdrage) verteld. Ik denk dat je heel wat meer respons zou krijgen als je via bladen als Humo en Knack en via de TV-zenders een reclamebijdrage zou vragen voor uw plannen. Dit lijkt me erg aangewezen.
Met vriendelijke groeten,
Dany en Anne
Dr. Dany Bruggeman
Sportgeneeskunde (Arzt für Sportmedizin)
Sportkeuringsarts van de Vlaamse Gemeenschap (Nr. 701102)
Lindenstraat 11 – 3980 Tessenderlo-Engsbergen
013/32.19.38Kijk, dat zijn echt mensen naar mijn hart. Niet alleen blijven zij steeds maar zaden voor de vluchtelingen in Algerije zenden, niet alleen laten zij een eenzaam vrouwtje mee genieten met de feestdagen en vertellen zij aan anderen hoe voor die vluchtelingen wat kan gedaan worden, maar daarenboven hebben ze nog goede suggesties voor een betere bekendmaking van onze actie. Mijn zeer oprechte dank gaat naar deze twee dokters.


2007-12-29

MEEST GEGEERDE PITTEN : AVOCADO en PAPAYA

Als we in ieder tuintje van de vluchtelingenkampen ook een avocadoboom kunnen laten groeien, dan krijgen de mensen niet alleen lekkere avocadovruchten, maar hebben ze ook nog schaduw in hun tuin. Dubbel voordeel in de Sahara ! Papaya’s zijn eveneens boomachtige planten, maar hun kruin is niet zo breed, dus geven ze minder schaduw. Papayavruchten zijn echter zeer rijk aan eiwitten en vitaminen en daardoor buitengewoon interessant voor de kinderen. Ik hoop dat velen met de feestdagen avocado en papaya op het menu zullen zetten, zodat ik heel wat pitten mag verwachten. Eet avocado’s en help ons schaduw in de woestijn te brengen. Eet papaya’s en bezorg de Sahrawis kinderen meeer eiwitten en vitaminen. Smakelijk en bedankt !


2007-12-29

ZAADINZAMELING GAAT DOOR TOT EIND 2008

Oorspronkelijk was het mijn bedoeling zoveel mogelijk zaden van tropische vruchten mee te nemen bij mijn bezoek aan de vluchtelingenkampen in Algerije in october-november 2007, en dan de actie te stoppen. Gezien het groot succes van onze inzameling, waarbij nu nog dagelijks vele omslagen toegestuurd worden, heb ik beslist de actie te laten doorlopen tot eind 2008 en wel om de volgende redenen :(1) We hebben op het UNICEF-project zaden nodig voor duizenden familietuintjes en enkele schooltuinen, dus een hele massa.(2) We hebben niet alleen zaden nodig van tropische vruchten voor het zomerseizoen, die in februari gezaaid worden (meloen, watermeloen, pompoen, courgette of zucchini, papaya, avocado, paprika, eierplant of aubergine, lychee, cherimoya of guanabana, passievrucht, …), maar ook voor het herfst- en winterseizoen, die in september gezaaid worden (wortel, tomaat, sla, ajuin of ui, look, rode biet, allerlei kruiden, erwt, boon, radijs, …).(3) We kunnen dus zaden gebruiken, afkomstig uit vruchten die we eten en waarvan we de pitten meestal weggooien, maar ook restzaden (overschotjes) van groentezaden die we gekocht hebben voor de eigen groentetuin, en “overtijdse” zaden, te verkrijgen in tuincentra en winkels waar niet alle pakjes met zaden tijdig verkocht worden (vervaldatum overschreden).(4) Zelfs al zijn niet alle zaden nog kiemkrachtig, de restzaden en overtijdse zaden zijn nog steeds welkom : wat kiemt, levert nieuwe planten op en wat niet kiemt, verteert als organisch materiaal in de bodem (wat gunstig is voor de bodemvruchtbaarheid, zeker in de woestijn).(5) Eenmaal in de familietuintjes voldoende planten gekweekt worden, kunnen de mensen zelf de zaden uit de geoogste vruchten sparen voor het volgend seizoen. Daarenboven zal UNICEF, samen met de ingenieurs in de vluchtelingenkampen, een productiecentrum voor zaden oprichten. Hierdoor worden de Sahrawis geleidelijk aan onafhankelijk van hulp van buitenuit. Dit is dus een mooie vorm van duurzame ontwikkeling.
Ik blijf daarom vol vertrouwen tot eind 2008 rekenen op de medewerking van zoveel mogelijk sympathisanten. Dit is immers ontwikkelingshulp op zijn best : wat bij ons AFVAL is, kan in ontwikkelingslanden ZEER WAARDEVOL MATERIAAL zijn voor het verbeteren van de voeding en de gezondheidstoestand van de mensen. Uw talrijke kleine bijdragen vormen samen een schat van bouwstenen voor een beter dagelijks leven. Overtuig uw vrienden om mee te helpen. Hoe meer medewerkers, hoe sneller verbetering van de levensstandaard optreedt.


2007-12-27

NOG EEN TEKENING UIT KEERBERGEN VOOR AFRIKA

Vandaag een nieuwe tekening van een onbekende kunstenaar (of artiste ?) :
4 negertjes
Het motto wordt bovenaan aangegeven : het gaat om Zaden voor het Leven ! En het levenskader wordt kernachtig afgebeeld met een brandende zon, die er zelf haar tong van uitsteekt. Zelfs de zonnestralen krullen van de warmte. Onder die hete zon staan 4 Afrikaantjes met de mond en de armen open, puffend en zwetend, 2 meisjes met vlechten (moet ook kunnen !) en twee jongens met krulhaar. Natuurgetrouw is ook hun eigen schaduw afgebeeld, want de zon staat in hun rug (wat een perfecte opmerkingsgeest van de tekenaar). Alle 4 hebben ze een omslag met zaden uit Keerbergen in de hand, ontvangen via hun brievenbus die links in het stekelig gras staat. Rechts toont de kunstenaar hun tuintje, waarin dank zij UNICEF overal wortels groeien. Het hele project is daardoor in één tekening samengevat. Schitterend gedaan !


2007-12-26

HET RECUPEREREN VAN “OVERTIJDSE” ZADEN

Een nieuwe mogelijkheid om een grotere massa zaden ter beschikking van projecten te stellen dient zich aan : het ophalen (recupereren) van “overtijdse” zaden. Dat zijn zaden die in de handel gebracht werden met aanduiding van een limietdatum voor verkoop (wegens vermindering van de kiemkracht). Pakjes met zaden, waarvan deze datum overschreden is, worden door de producenten uit de rekken gehaald en vervangen door meer recente zaden.Voor ons project is het verminderen van de kiemkracht echter geen enkel probleem : wij verhogen dan de dosis zaad per vierkante meter en bekomen aldus voldoende kiemplanten om de vluchtelingen in hun kleine tuintjes toch aan voldoende groenten of fruit te helpen. Zelfs de zaden die niet meer kiemen, vormen nog een beetje organisch materiaal dat in de bodem afgebroken wordt. Ik doe daarom langs deze weg een oproep tot iedereen die overtijdse zaden uit de rekken verwijdert om ze niet als afval te beschouwen, maar ze ter beschikking te stellen van onze projecten, waar ze nog steeds zeer waardevol zijn.Lees hiertonder maar eens de bijdrage van Sam POPPE uit 9240 ZELE om er van overtuigd te zijn, dat we misschien allen in onze eigen buurt nuttig contact kunnen zoeken met winkels waar zaden verkocht worden (zie ook het vroegere verhaal van Vera DECLERCQ uit ERTVELDE die het Vlaams Zaadhuis in WAARSCHOOT met succes contacteerde en mij vele kilo’s zaden bezorgde). Hier volgt het bericht van Sam POPPE :”Een tweetal weken geleden stuurde ik u een mail met de vraag of u het interessant vond dat ik eens navraag zou doen bij de AVEVE-winkel in Zele of zij soms zaad dat ‘overtijd’ was, konden schenken aan u voor de projecten in Algerije. Ik ben intussen langs geweest bij deze mensen. Echter, na mijn uitleg en vraag zei de winkelhouder dat zij hun zaad reeds een week daarvoor ‘uitgeklaard’ hadden en op de container gedeponeerd hadden, die ook al afgevoerd was. Helaas dus, hun nieuwe zaad is eind vorige week ook al binnengekomen. De man vond dit een zeer jammere zaak en beloofde mij wel dat wanneer zij zaad in het komende jaar uit de rekken zullen moeten halen vanwege verminderde kiemkracht, hij deze opzij zou houden en ik deze vervolgens steeds zou kunnen komen ophalen. Helaas geen groot succes, ik zal in de toekomst op tijd eens een kijkje gaan nemen en als ik iets heb dit u meteen doorzenden. Bij Interflower Lokeren ben ik helaas nog geen kijkje kunnen gaan nemen, aangezien het nu volop ‘blok’ is en ik voor verplaatsing volledig afhankelijk ben van de fiets, heb ik daarvoor geen gaatje in de planning gevonden. Ik besef nu wel dat ik hen ook eens kan opbellen en zal dit vandaag nog doen. Wordt vervolgd… Ondertussen hoop ik dat de zending met mijn zelfgekweekte zaadjes bij u terechtgekomen is, en kan ik u met vreugde melden dat ik vandaag nog een nieuwe pompoen ontpit heb. Na drogen en verpakken komen die dus ook bij u terecht.
Ik wens u nog alle genot van de verdere feestdagen.
Met vriendelijke groeten,

Sam Poppe
Sportstraat 5
9240 Zele
sam35poppe@hotmail.com
—————————————————Uitstekende initiatieven van Sam, die in 2008 zeker zullen leiden tot een flinke hoeveelheid zaden van groenten en fruit. Namens de Sahrawis : oprechte dank ! Wie volgt Sam’s voorbeeld en contacteert een winkel waar zaden verkocht worden ?

2007-12-26

NOG EEN TEKENING UIT KEERBERGEN

Deze fijne tekening van Koen trok mijn aandacht :

Koen
Twee helften van de aardbol hangen aan een balans. Links is het zuidelijk halfrond met Afrika duidelijk lichter. Een lachende, zwartharige krullebol krijgt er tomaten toegestopt door de bruinharige blanke jongen van het noordelijk halfrond (met Europa) rechts en diens halve bol zit vol met groenten en fruit, waarschijnlijk ook met zaden uit Keerbergen. Koen heeft met deze spirituele tekening zeer gevoelig weergegeven hoe we de arme mensen in het zuiden kunnen helpen door ze in staat te stellen om ook zelf groenten en fruit te kweken. Het ideetje van de balans is werkelijk schitterend. Proficiat, Koen !


2007-12-24

LEUKE TEKENINGEN UIT KEERBERGEN

De leerlingen van de Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs in Keerbergen hebben me niet alleen 15 kg zaden bezorgd, maar ook een aantal fijne tekeningen. Ik zal die meenemen voor de scholen van de Sahrawis, maar in afwachting daarvan wil ik er toch enkele tonen aan alle lezers van mijn website. Hier is de eerste tekening, gemaakt door Nikita G. :

tek 164
Vader en 2 zonen reizen op een schip naar Afrika. Dat zie je aan de palmboom en aan de brandende zon. Links zegt een zoon : “Joepie, de zee!“, waarop vader zegt : “Nu gaan we zwemmen !“. Maar de jongen in het midden heeft daar helemaal geen zin in. Hij roept : “Ik wil eten !“. Onze tekenaar Nikita G. verwijst hier duidelijk naar de kinderen die honger lijden in Afrika. Bravo, Nikita, mooi gedaan !


2007-12-24

Ken jij “WAPITI”, Natuurmagazine voor de jeugd ?

Dank zij Sien VOLDERS van MADOC uit 9000 GENT verscheen in het WAPITI-Maandblad Nr. 219 van december 2007 een artikel over ons intiatief.

wapiti titelblad wapiti 01 wapiti 02
(Klik op de foto’s om ze te vergroten)

WAPITI is een schitterend maandblad voor de jeugd met informatie, ideeën en activiteiten voor kinderen vanaf 8 jaar in België en Nederland (een uitgave van MOMUS Magazines & Media uit 2490 BALEN). Ik vond in dit nummer ondermeer een prachtige poster van de Siberische tijger, die ik meteen in mijn bureau heb opgehangen. Het artikel over “Tuintjes in de woestijn” is werkelijk uitstekend geschreven voor de jonge lezers van het blad. Een dikke proficiat en dank voor dezeeffectieve ondersteuning van ons project.


2007-12-24

CONTACTBLAD DE WEG-WIJZER ZAFFELARE

De Vrije Basisschool DE WEG-WIJZER van mijn woonplaats Zaffelare geeft een verzorgd contactblad uit.

contactblad weg-wijzer

In het decembernummer van 2007 worden 2 bladzijden gewijd aan onze actie. Twee foto’s van mijn bezoek aan de school illustreren de medewerking van de geestdriftige leerlingen en leerkrachten. Misschien kunnen Emma en Gijs mij ook nog de foto’s zelf bezorgen om ze op deze website te kunnen plaatsen?


2007-12-24

CLOUSEAU IN KEERBERGEN ?

Je zou echt gezegd hebben dat Clouseau in de feestzaal van de Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs in Keerbergen kwam optreden. De zaal zat afgeladen vol met 580 leerlingen (van kleuters tot de 6des) en alle leerkrachten. En dat alleen omdat ik op 18 december de zaden kwam ophalen die de leerlingen een paar maanden hadden verzameld in grote dozen in de klassen.

 

Volle feestzaal 01 Volle feestzaal 02 Volle feestzaal 03
(Klik op de foto’s om ze te vergroten)

“Juffrouw Linda” (VANDERHOEVEN) had, samen met haar collega’s, een inzameling van zaden in alle klassen georganiseerd en voor de officiële overhandiging een echt feest op touw gezet.

volle feestzaal 04 volle feestzaal 05 volle feestzaal 06
Met de kleuters vooraan en de “groten” achteraan kon de feestvreugde niet op

Een leerkracht toonde eerst het tweede MOS-logo dat door de school gewonnen werd, waarna Linda mij na een korte inleiding het woord gaf. Mijn dank gaat naar “Meester Joris” die op uitstekende wijze voor klank en projectie van beelden uit de vluchtelingenkampen in Algerije instond.

 

Meester Joris MOS-2 linda en wvc

Alle leerlingen luisterden zeer aandachtig naar mijn verhaal, zelfs de kleuters, die toch een heel tijdje moesten stilzitten. Iedereen gedroeg zich zeer voorbeeldig, wat met zo’n aantal kinderen in een zaal niet vanzelfsprekend was. De school verdient er een speciale pluim voor.

zaal aandachtig voordracht voordracht 02 de 15 kg zaden
Na mijn uiteenzetting over het UNICEF-project kreeg ik 15 kg zaden en heel wat mooie tekeningen mee. Wat een mooi geschenk voor de Sahrawis-vluchtelingen ! Ik bezorg de zaden aan de schooltuinen in de kampen.

Na de speeltijd vulden de klassen 3-4-5 en 6 opnieuw de zaal. Twee knappe leerlingen voerden eerst een toneelstukje op, waarin een verstrooide professor (Hoezo, verstrooid ?) het aan de stok had met een ware actrice-secretaresse. Verdiend applaus was hun deel.

toneel 01 toneel 02 toneel 03

Het feest werd afgesloten met een “vraag- en antwoordspel”, waarvoor de leerlingen zeer interessante vragen hadden voorbereid. Bij het podium hadden de panel-leden uit de verschillende klassen plaats genomen, die mij afwisselend met vragen bestookten.

panel 01 panel 01 panel 03

Bij een van de vragen moest ik uitleggen hoe water in de woestijnbodem vastgehouden wordt met onze korrelvormige bodemverbeteraar TERRACOTTEM. Hier deed ik beroep op mijn meegereisde flinke kleindochter Ellen VAN COTTHEM, die als een volleerde assistente in een glas de gelklompjes liet zwellen, maar ook als een “echt model” de middengang op en neer liep om aan alle leerlingen in de zaal de TerraCottem-korrels te laten zien (onder goedkeurend oog van haar fiere moeder en grootvader).

panel 04 panel 05 panel 06 ellen 01 ellen 02 ellen 03

Na een mooi dankwoord van Juffrouw Linda trokken de leerlingen huiswaarts met het warm gevoel dat de Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs in Keerbergen een zeer waardevolle bijdrage tot het UNICEF-project in Algerije heeft geleverd.

beoekers Keerbergen leerkrachten zaal linda 02 leerlingen linda

Ik wil langs deze weg nogmaals de Directie, de leerkrachten en alle leerlingen zeer oprecht danken voor de massa zaden en voor het prachtig onthaal. Onvergetelijk. Een bijzonder woordje van dank aan Juffrouw Linda.

 

 

2007-12-20

BELOFTEVOLLE START VAN SAMENWERKING MET VOLKSTUINDERS

 

Ik heb reeds gewezen op de eerste, zeer constructieve werkvergadering met enkele bestuursleden van de vzw Volkstuinen van ST. AMANDSBERG. Ter kennismaking met dit prachtig initiatief volgt hier een tekst toegstuurd door Willy GOETHALS, Voorzitter van die vzw:

Het abc van de volkstuinen

Volkstuinen: seizoensgebonden groenten, een praatje met de allochtone buurman, zicht op de oprukkende stad, een stoel in de schaduw van het tuinhuis, een voorbijrazende trein. Het mag misschien vreemd klinken, maar deze groene lappendekentjes kennen een rijke geschiedenis. De recente aandacht voor de volkstuintjes wijst er bovendien op dat ze nog steeds velen aanspreken en springlevend zijn.

 

Verleden en heden van dit – vaak letterlijk én figuurlijk – verdoken fenomeen vormen een stuk levendige volkscultuur, waarvan velen misschien amper weet hebben.

 

Op het einde van de negentiende eeuw bewerkten de Belgische werklozen en industriearbeiders voor het eerst volkstuintjes in georganiseerd verband. Een ‘bezorgde’ elite, verenigd in het Werk van den Akker, stelde de noodzakelijke gronden ter beschikking. Volkstuinen waren in hun ogen een middel tot volksverheffing: arbeiders gezond voedsel leren kennen en hen een respectabele vrijetijdsbesteding bezorgen ver weg van cafés en revolutionaire ideeën. De arbeiders, weggerukt uit hun vertrouwde agrarische omgeving, vonden in de volkstuin het ideale antigif voor de kwalijke gevolgen van industrie en stad.

 

Van tomaten en courgettes was nog geen spoor op de eerste percelen. Kolen en aardappelen daarentegen waren opvallend aanwezig. Die verwerkte de huismoeder tot gezonde en voedzame maaltijden. Met de hulp van overvloedig keukenzout en steriliseerbokalen kon de opbrengst ook de hongerige magen tijdens de wintermaanden vullen. Sinds de jaren 1960 eisen ook ‘exotische’ groenten zoals paprika en Chinese kool hun plaatsje in de volkstuin op. Met de diepvries werd het trouwens een koud kunstje om al deze groenten te bewaren.

 

De volkstuinen kenden hun hoogtepunt tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, toen ze noodzakelijk waren voor de voedselbevoorrading. Maar ook vandaag worden er nog steeds duizenden mensen door aangesproken. Het motief opbrengst is voor velen bijkomstig geworden. Schoffelen, spitten en zaaien in de volkstuin zijn in eerste instantie een ideale vorm van ontspanning in de gezonde buitenlucht. Iedereen heeft ‘zijn’ stukje grond, maar de buurman met goede raad en – in het beste geval – mooi plantgoed is nooit ver weg. Dat laatste is trouwens alsmaar vaker Turkse sla of knoflook. Net zoals de volkstuinders zelf zijn de gekweekte groenten immers een weerspiegeling van de diversiteit van onze samenleving.

 

Ook elders in de wereld kunnen de volkstuinen op veel belangstelling rekenen. Onze buurlanden schreven de voorbije eeuw elk hun eigen volkstuinverhaal waarbij verrassende gelijkenissen en verschillen met onze tuintjes waar te nemen zijn. In derdewereldlanden knoopt men vandaag opnieuw aan bij de economische beweegredenen die de volkstuinders op het einde van de negentiende eeuw in Europa hadden.

 

Wilt u weten wat Louis Paul Boon, Luxemburg en DDT met volkstuinen te maken hebben en wat het wonder van een tuin is, loop dan even binnen bij één van de 40.000 volkstuinders in Vlaanderen …… er woont er beslist één in jouw buurt!


2007-12-19

STEUN UIT UTRECHT: Daniëlle VUSTEG (?)

Al kon ik haar familienaam maar moeilijk lezen, toch wil ik Daniëlle zeer hartelijk danken voor het mooie kaartje, waarop ze schreef: “Wat een leuk idee ! We hebben samen met onze kinderen zaden gedroogd en gepraat over armoede, vluchtelingen, enz.“. Is dat niet prachtig ? Wij zamelen zaden in en brengen daardoor gesprekken thuis op gang over belangrijke problemen van onze wereld. Nooit gedacht dat mijn actie ook tot dat zou leiden. Daniëlle’s kaartje zegt het duidelijk :

all the arms …
Met dank aan Daniëlle, Liam en de kinderen


2007-12-19

VILLA ZONNEBLOEM UIT MECHELEN: FANTASTISCH

Wat een grote doos ! Juffrouw Veerle uit de Freinetschool Villa Zonnebloem stuurde mij een indrukwekkende doos met zaden. Op het bijhorend briefje lees ik : “Een tijdje geleden stuurden we met onze klas een mailtje met de mededeling dat we zaadjes voor u zouden verzamelen. Op 15 oktober deden we met de klas een actie en sindsdien verzamelden we al meer dan 3 kg zaden. De hele school deed mee. Hopelijk kunt u ze goed gebruiken. Heel veel groetjes van ons allemaal : 2de Leerjaar/ Groep Veerle“. Ik was natuurlijk blij verrast met zoveel zaden, maar ook door de bijgevoegde “Professor Krant”, duidelijk samengesteld door de leerlingen. Eerst stuur ik ze een dikke proficiat voor hun actie en hun krant. Dan neem ik enkele foto’s uit hun krant over, zodat iedereen kan zien wat een fantastische prestatie dat wel is. Doe zo voort, vrienden van Villa Zonnebloem en stuur me volgend jaar ook nog veel zaden.

 

Prof Krant 01
Dit zijn de”Professoren” van het 2de Leerjaar.
Prof Krant 02
Net als echte professoren met een witte jas of een toga
Prof Krant 03
Prof Krant 04
Prof Krant 05
Prof Krant 06

Prof Krant 07

Ik reik de hand aan al mijn collega’s professoren van het 2de Leerjaar in Villa Zonnebloem. Goed gedaan en nu in 2008 voortdoen. Heel Mechelen doet mee met Juffrouw Veerle en haar professoren !

2007-12-19

EVEN DOORDENKEN …

Opiniepeiling Verenigde Naties
——————————

Vorige maand hielden de V.N. een wereldwijde opiniepeiling.
Er werd slechts één vraag gesteld, namelijk :

Wilt U alstublieft uw eerlijke mening geven met betrekking tot
een oplossing voor het tekort aan voedsel in de rest van de
wereld?

De peiling is echter jammerlijk mislukt, want :

- in Afrika wisten ze niet wat “voedsel” was

- in Oost-Europa wisten ze niet wat eerlijk” was

- in West-Europa wisten ze niet wat “tekort” was

- in China wisten ze niet wat “mening” was

- in het Midden-Oosten wisten ze niet wat een “oplossing” was

- in Zuid-Amerika wisten ze niet wat “alstublieft” was

- in de V.S. wisten ze niet wat “de rest van de wereld” was…

- Het Vaticaan heeft de peiling geboycot omdat in de vraag
het woord “betrekking” voorkwam…

——

En toch zal ik doorgaan met het inzamelen van zaden voor projecten in de Derde Wereld, want het is zeker een deel van een oplossing voor het voedseltekort.

Mijn beste wensen voor een vreugdevol jaareinde, een fijne Kerst en een borrelend Nieuwjaar. Moge 2008 een uitstekend jaar worden, met een formidabele lading zaden. Laat ze maar komen, zie
<www.zadenvoorleven.wordpress.com>


2007-12-17

STEUN VAN DE VOLKSTUINEN

Verleden zaterdag had ik met een delegatie van de Volkstuinen van ST. AMANDSBERG (GENT) een heel constructief gesprek over mogelijke samenwerking. Hier volgt het verslag van Willy GOETHALS, voorzitter van de vzw. Morgen krijgt u ook een kort overzicht op het “ABC van de volkstuinen” :

Waarom de volkstuinders van Sint-Amandsberg (Gent) deelnemen aan de inzamelactie “Zaden voor het leven

De Volkstuinen van Sint-Amandsberg
( http://www.volkstuinen-sint-amandsberg.be ) hebben sedert hun albasten jubileum in 2007 een band met het Zuiden. Wij helpen immers met de op- en inrichting van een volkstuin in Cagayan de Oro, een stad op Mindanao (Filippijnen) – link http://puvep.xu.edu.ph/snews/headlines/Sint-Amandsberg/ voor de allerarmsten aldaar. Ook onderzoeken we momenteel hoe we volkstuinprojecten al deze en andere tuinprojecten in de Filippijnen en elders verder zouden kunnen blijven ondersteunen. Dankzij een financiële tussenkomst van 10.500 Euro wordt een volkstuinterrein aangelegd in Cagayan de Oro voor 15 arme stedelijke families, de nodige watertoevoer aangebracht, een ecologisch toilet opgericht en een bergplaats voor materialen opgetrokken. Voorts worden er voor het eerste teeltjaar grondverbeteraars en meststoffen aangekocht. De assistentie van een lokale landbouwdeskundige is ook voorzien in de opstartfase. Deze gelden werden bijeengebracht door privé-personen, het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen en door onze volkstuinders via de opbrengsten van de verkoop van een Liber Amicorum dat we gepubliceerd hebben n.a.v. 75 jaar volkstuinen op Sint-Amandsberg.

Volkstuinen zijn zeker geen typisch Europees verschijnsel. In vele miljoenensteden in het Zuiden spelen ze een cruciale rol, zowel voor de voeding van de familie van de tuinders als voor de bevoorrading van de stad. Vandaar dat er makkelijker over stadslandbouw dan over volkstuinen wordt gesproken. Stadslandbouw is er een overlevingsstrategie in periodes met hoge werkloosheid, voedselschaarste of hoge voedselprijzen. De stadsbewoners telen er op alle mogelijke restgronden groenten: braakliggende percelen, parken en tuinen, dakterrassen enzovoort. Volkstuinen in het Zuiden maken voor vele families het verschil tussen verhongeren of een redelijke bestaanszekerheid.

Wij volgden reeds sedert geruime tijd het lovenswaardig project “Zaden voor het leven” – in het leven geroepen door Prof. Willem Van Cotthem – en vele van onze volkstuinders drukten de wens uit om ook hieraan als groep te kunnen participeren.

Verdere gedachtenwisselingen met onze Filippijnse volkstuinvrienden in Cagayan de Oro en via een verhelderend gesprek met Prof. Van Cotthem realiseerden we ons alras dat zaaigoed in vele delen van de zuidelijke wereld een schaars en dikwijls duur goed is. Na een korte beraadslaging werd besloten de handen in elkaar te slaan voor het goede doel. Als volkstuinvereniging van Sint-Amandsberg zullen we ons blijvend inzetten om de idee verder ingang te doen vinden in volkstuinmiddens in Vlaanderen, België en de ons omringende landen. Verkennende gesprekken dienaangaande met de voorzitters van de Vlaamse, Belgische en Internationale volkstuingemeenschap zullen zo spoedig als mogelijk opgestart worden.

Inmiddels hebben sommige van onze leden reeds meteen de handen aan de ploeg geslagen en zijn we begonnen met de eerste zaden in te zamelen, restzaden te verzamelen en stekken van vijgebomen klaar te maken. Gezien Agapanthus een graag geziene plant is in volkstuinmiddens zullen we in de loop van het komende teeltjaar zeker ook zaden van deze plant kunnen bijeenbrengen.

Zaden kunnen voorlopig samen gebracht worden in het ledenchalet van ons volkstuinenpark aan de Hogeweg te Gent (graag een seintje vooraf aan onze parkbeheerder André Rombaut 0497 70 47 37 ) of gestuurd worden aan Willy Goethals, Jan Van Hembysebolwerk 7/002 te 9000 Gent.

Namens bestuur en leden van vzw Volkstuinen Sint-Amandsberg,
Willy Goethals
Voorzitter van de Raad van Bestuur

2007-12-16

VOORBEELD VAN EEN TEKST VOOR SCHOLEN

Linda VANDERHOEVEN, lerares op de Basisschool van het K.A. Keerbergen stuurde mij de tekst die aan de ouders van de leerlingen werd meegegeven. Dit kan zeker ook op andere scholen gebruikt worden :

Zaden voor het leven !
Help honger en armoede uit de wereld.

Dit schooljaar willen wij “GO Keerbergen”een humanitair project van Unicef steunen. Professor Willem van Cotthem verzamelt allerlei zaden voor de familie- en schooltuintjes van de vluchtelingenkampen in het zuidwesten van Algerije. Daar zijn zaden van meloenen, avocado’s, paprika’s,… enorm duur en wij gooien ze in de vuilbak! Wat kunnen wij doen? Wel het volstaat om zaden (pitten) van: meloenen, pompoenen, paprika’s, eierplanten, avocado’s, courgettes, komkommers, papaya’s en passievruchten te spoelen in water, ze te laten drogen op een bord en ze dan in een omslag (met vermelding van het soort zaad) te stoppen. In al de klassen komt een verzamelbak en wanneer die vol zijn komt de professor de zaden op onze school halen. Zo helpen we samen de honger en de armoede uit deze wereld!

Meer info over dit project vind je op
http://zadenvoorlevenwordpress.com/&#8221;

2007-12-15

DE TUINARBEIDERS VAN DE VRIJE SCHOOL HAVERLO IN ASSEBROEK

Leerlingen van de Vrije School Haverlo in Assebroek, die de opleiding “Tuinarbeider” volgen, kweken er verschillende groenten, waaronder pompoenen. Ze hebben de zaden van geoogst, gewassen en gedroogd. Hier zijn de namen van leerkrachten en leerlingen die mij een flink pak pitten hebben toegestuurd :

Haverlo Assebroek


2007-12-15

MIJN BEZOEK AAN DE WEG-WIJZER IN ZAFFELARE, MAAR OOK AAN SCHOLEN IN GENT EN KEERBERGEN

Buurman Johan DE SMEDT, vader van mijn ijverige assistenten Emma en Gijs, heeft me uitgenodigd op zijn school DE WEG-WIJZER in ons dorp Zaffelare. In twee opeenvolgende sessies kon ik er aan de leerlingen van de 6de + 5de klas en de 4de + 3de klas uitleggen hoe zij onze zaadinzameling het best kunnen steunen en waarom dat zo belangrijk is voor de kinderen van de Sahrawis. Ik kon daarbij telkens beroep doen op twee “assistenten” (Eva en Emma, Gijs en Anton), die aan hun klasgenoten toonden hoe onze bodemverbeteraar TerraCottem werkt. Aan de reacties van de leerlingen te horen, zal DE WEG-WIJZER in 2008 voor een massa zaden zorgen. Ik hoop dat vele scholen dit voorbeeld volgen. Volgende dinsdag (18 december) verwacht ik een zelfde succes in de Basisschool van het Kon. Atheneum Keerbergen (bij Linda VANDERHOEVEN) en volgende donderdag ga ik zaden ophalen (bij Sandra OERS) in de Kleuterschool DE BOOMGAARD, een Freinetschool in Gent. Wat een fijn gevoel als jong en oud meewerkt aan ons project !


2007-12-14

EN DAAR ZIJN DE KLEUTERS VAN GENTBRUGGE

In heel wat scholen zamelen leerlingen en leerkrachten zaden in voor onze actie. Ik dank allen zeer oprecht. Nu stel ik vast dat ook de kleuterscholen niet achter blijven. Vanuit de Basisschool Henri D’Haese van 9050 GENTBRUGGE stuurde Rita POINTIS, kleuterleidster van K3 (de bekende meidengroep ?) me een pak pompoenzaden met de volgende mededeling : “In de derde kleuterklas loopt een tuinproject en zijn onder andere pompoenen gekweekt. Deze, en andere pompoenen, werden gebruikt in de klas en voor een soepbereiding voor het grootouderfeest. Samen met de kleuters is uw actie besproken in de klas en samen haalden we de pitten uit de pompoenen (zie bijgevoegde foto’s)“.

Pompoen Gentbrugge
Dit is waarschijnlijk een pompoen van het tuinproject van de kleuters in Gentbrugge. Proficiat voor de Basisschool H. D’Haese.


2007-12-14

ZAAD VAN TOM BOONEN ?

Was dat even verschieten, zeg ! Nu dacht ik eerst dat Tommeke me ook zaad had toegestuurd, maar dat bleek dan toch niet het geval te zijn. De omslag bleek immers afkomstig uit 4420 TILLEUR, waar Mevr. BOONEN Jeanine woont. Jaja, er komen ook omslagen uit Wallonië en dit dank zij de steun en de publiciteit van een dame die in januari 2008 met onze groep naar een project in India vertrekt. Welkom, vrienden uit Wallonië. Dank ook aan Mevr. BOONEN.


2007-12-12

WIE BEZORGT ONS ZADEN VAN AGAPANTHUS, de Afrikaanse lelie of liefdesbloem ?

Uit Algerije kreeg ik de vraag of ik kon zorgen voor zaden of scheuten van Agapanthus om de familietuinen en schooltuinen wat op te fleuren. Ken je deze mooie plant met haar blauwe of witte bloemen ?

agapanthus knoppen agapanthus bloem

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Bij ons wordt Agapanthus meestal in potten gekweekt, maar nu willen we trachten ze toch in de tuinen in Algerije te kweken. Ik neem van thuis wel een paar scheuten mee, maar het zou mooi zijn mochten sommige sympathisanten mij toch wat zaden of een kleine scheut bezorgen. Eens kijken of het lukt. Ze heten niet voor niks “liefdesbloemen” !


2007-12-08

WIJ HELPEN MEKAAR, NIETWAAR ?

Ik krijg zaden uit alle windstreken toegestuurd, nu ook meer en meer uit Nederland, dank zij een paar publicaties (in ZOZ en ZENS) en berichten op de Llink-oproep. Met regelmaat zit er ook een leuk briefje in de omslag (zie bv. blz. 5 Kommentaren). Een paar maal werd me gevraagd of ik niet wat postzegels wou terugsturen, want al die brieven en pakjes zijn natuurlijk gefrankeerd. Graag ga ik op dergelijke vraag in en stuur dan een pak postzegels naar die verzamelaars. Een ervan was Maria NAGELS uit 3300 TIENEN, die heel graag haar twee “deugnieten” Karen en Ine wou verwennen met Belgische postzegels. Vandaag lag haar antwoord in de bus : “Heel hartelijk dank, want u hebt onze kleinkinderen enorm-enorm blij gemaakt met zo’n mooi pak postzegels. Ze waren heel blij verrast en hebben al heel wat gesorteerd. Opa heeft hen helpen afweken en nu zitten ze al stevig in het telefoonboek. Morgen zijn ze dan klaar om nagezien te worden op hun lijstjes en vervolgens komen ze in de albums terecht. ….. Duizendmaal dank en Karen en Ine hopen verder op uw steun te mogen blijven tellen”. Bij het briefje was ook een mooie tekening van Ine gevoegd :

 

Tekening Ine NAGELS

Helemaal niet te danken, Maria. Zo helpen wij mekaar, nietwaar !


2007-12-07


NOORD EN ZUID, partners in dialoog

Deze titel vond ik op een mooi kaartje dat mij, samen met een hoeveelheid zaden, toegestuurd werd door Willy KUYPERS en Lieve DEVIJVER uit 3020 HERENT. Als ik het goed heb, is Willy volksvertegenwoordiger en burgemeester van Herent. Op het kaartje een mooie foto van “Jongerenreporters – Lisbeth STRADIOT” :

2007 Herent
Klik op de foto om te vergroten

Mijn bedenking bij het zien van deze kinderen : laten we ons met z’n allen inzetten om alle kinderen van deze wereld er zo blij te laten uitzien als die op de foto. Met een kleine inspanning van iedereen, al was het maar wat zaadjes verzamelen om er fruit of groenten mee te laten groeien bij kinderen die het nodig hebben, kunnen we tenminste hen gelukkig maken. Samen met de kinderen, in een NOORD-ZUID dialoog naar een betere wereld ! Stuur hen geen GSM, maar zaden.


2007-12-06


MET DE FEESTDAGEN IN HET VOORUITZICHT

Bij Monique LIEVENS uit 9308 GIJZEGEM-AALST borrelen de ideeën op : “…. Er moet mij nog iets van het hart : blijkbaar hebben veel mensen weet van je project, maar ze weten niet hoe ze kunnen helpen. Media kunnen hier weer een rol spelen. Blijklbaar doet je naam toch een belletje rinkelen. Zoals : “Ach ja, dat is die man met zijn korrels !”. .. Met de feestdagen in het vooruitzicht : waarom niet aan enkele van die kookgoeroe’s, die regelmatig de pers en /of de televisie halen, een menu laten samenstellen met zoveel mogelijk ingrediënten waarvan de zaadjes kunnen gebruikt worden voor het project. Mooiere Kerstboodschap kan niet, denk ik zo. Iedereen aan de feestdis met een aangepast menu en met in het achterhoofd : wat hebben WIJ het hier toch goed, regering of geen regering, WIJ doen voort !”.

Inderdaad, een heel interessant ideetje. Wie kent onze goeroe’s en doet een goed woordje ? Ik zit zo te denken dat wij misschien niet moeten wachten op de beroemde keukenpieten, maar zelf het voorbeeld geven met een feestmenu waarin avocado, paprika, jodenkers, kers-tomaatjes, tamarillo, tamarind, meloen, granaatappel en andere “exotische” ingrediënten kunnen voorkomen. Als onze keukenprinsessen maar tijd vinden om er de zaadjes uit te halen, of doen hun stoere partners dat ? Monique’s idee verdient alleszins aandacht.


2007-12-06


HET RESTAURANT VAN MINISTERIE VAN FINANCIËN, Monique LIEVENS EN DE FAMILIE VAN ENGELEN

Weer een flink pak zaden ontvangen van Monique LIEVENS, die onze actie ondersteunt via het restaurant van het Ministerie waar zij werkt. In de omslag ook paprikazaadjes van Bernadette VAN ENGELEN uit Antwerpen (?), van wie de studerende dochter haar klasgenoten heeft aangespoord om eveneens zaden te verzamelen. “Zaadgoed” is “keigoed” zegt de Vlaamse jeugd ! Monique vraagt of zaden in handelsverpakking (uit de zaadhandel) welkom zijn. Natuurlijk, Monique, hoewel ik daar niet op aandring om de mensen niet op extra-kosten te jagen. Wie dergelijke pakjes, bv. van groentezaden wil sturen, is zeker welkom. Maar hou het dan aub. bij groenten als : rode wortel (peen), ajuin (ui), sla, andijvie, rode biet, tomaat, en niet “speciale” groenten die bij de Sahrawis niet bekend zijn. Om misverstand te vermijden : zaden van allerlei kruiden zijn eveneens welkom (basilicum, origano, rozemarijn, munt e.d.). Maar nogmaals : ik wil niemand extra geld laten uitgeven !


2007-12-04


E. GRIEKSPOOR uit 2152 AS NIEUW VENNEP (Nederland)

Graag vermeld ik een heel bijzondere zending van zaden door deze dame uit Nederland, die mij zaden liet geworden van papaya, guave, tamarillo (boomtomaat), tamarind en granaatappel. Deze speciale zaadsoorten kunnen zeker bijdragen tot het vergroten van het assortiment gekweekte soorten in de streek van Tindouf, temeer daar het hier gaat om bomen of struiken. Een bijzonder woord van dank aan Mevr. Griekspoor.

2007-12-04


Dominique DOMS : kampioen of “Groene Trui”

Ik heb Dominique VERLINDEN-DOMS uit 1981 HOFSTADE ooit eens de kampioen van de medewerkers genoemd wegens een massa omslagen met zaden die ze me had toegezonden terwijl ik in de vluchtelingenkampen was. Sedertdien is ze met grote regelmaat omslagen blijven toesturen, de laatste tijd bijna dagelijks. Daarom ken ik haar thans de “Groene Trui” toe. In het wielrennen staat die trui symbool voor de regelmatigste renner. En dan wil ik van onze zaadinzameling zeker geen koers maken ! Bedankt, Dominique.


2007-12-03


APPLAUS VOOR DE LIMOENTJES 1e GRAAD UIT BOOISCHOT

Wat een grote doos met pompoenpitten brengt de postbode vandaag ! Ze komt uit 2221 BOOISCHOT en het zijn “De Limoentjes van de 1e Graad” uit de Freinetschool Triangel die mij die lading pitten toestuurden. Applaus voor die lieve kinderen en hun juffrouw(en). Daar zullen de schoolkinderen in de vluchtelingenkampen heel blij mee zijn. Er stak zelfs een omslag bij met een fijne tekst : “We hebben de pompoenpitjes geteld en het zijn er 296 en morgen komen er nog. De Uiltjes.“. Op die omslag waren ook 2 mooie tekeningen gekleefd. Ik stuur ze zeker mee met de pitten. Bedankt, Limoentjes en Uiltjes. Ik kijk al uit naar jullie volgende doos.


2007-12-02


WIE STUURT MIJ EEN MOOI GEÏLLUSTREERDE ZAADCATALOOG OF EEN
BOEK(JE) OVER TUINBOUW?

Toen ik gisteren de dozen met honderden zakjes groentezaden van Het Vlaams Zaadhuis / Le Jardinier du Nord kreeg uit handen van Vera DE CLERCQ, ontving ik ook een heel mooi geïllustreerde cataloog met prachtige foto’s van bloemen, groenten en fruit, uitgegeven door Het Vlaams Zaadhuis. Dit bracht me op het idee dat de 7 landbouwingenieurs van de Sahrawis, die het UNICEF-project dagelijks begeleiden, wel sterk geïnteresseerd zullen zijn in een collectie zaadcatalogen. Wij zijn immers met hen een kleine biblioteek aan het uitbouwen en het is zeker nuttig dat zij in die verzameling boeken, tijdschriften, artikels en documenten ook een kaft of een doos met zaadcatalogen hebben. De meeste ingenieurs lezen Spaans (de Westelijke Sahara is een vroegere Spaanse kolonie !), anderen Engels of Frans, en om foto’s te bekijken moet men geen taalknobbel hebben. Wie hen dus een zaadcataloog (zelfs in het Nederlands !) of een tijdschrift, of een boek over tuinbouw (in het Engels, Frans of Spaans) wil schenken, mag ons dat toesturen. Wij nemen alles mee op onze volgende tocht in maart 2008. Dank zij uw steun krijgen de Sahrawis ook een interessante biblioteek. Zij danken u welgemeend.


2007-12-02


HET VLAAMS ZAADHUIS / LE JARDINIER DU NORD, een bijhuis van de Sint ?

Gisteren kreeg ik een prettig bezoek van Vera DE CLERCQ uit 9940 ERTVELDE. Zij bracht mij 4 dozen vol met honderden zakjes van zaden in handelsverpakking van Het Vlaams Zaadhuis uit 9950 WAARSCHOOT (zie <www.vlaamszaadhuis.com>). Op aanvraag van Vera stelde deze zaadhandel een massa pakjes ter beschikking die met regelmaat uit de handel worden genomen om ze te vervangen door versere zaden met een latere houdbaarheidsdatum. Zaden verliezen immers geleidelijk aan hun kiemkracht en dus worden die zakjes uiteindelijk “onverkoopbaar”. Voor ons project echter zijn zij nog steeds zeer welkom. Zaden die nog kiemen leveren immers verse groenten op en deze die niet meer kiemen worden in de bodem afgebroken als organisch materiaal dat de vruchtbaarheid verhoogt. Ik dank Het Vlaams Zaadhuis van harte voor deze milde schenking en hoop dat wij later nog op hen beroep kunnen doen. Misschien willen andere zaadbedrijven dit voorbeeld volgen ? Ik stuur hen die vraag. Vrienden van ons initiatief die een zaadbedrijf in hun buurt kennen, kunnen misschien doen zoals Vera DE CLERCQ en dat bedrijf persoonlijk contacteren met de vraag of zij de pakjes die over de houdbaarheidsdatum zijn willen schenken. Mijn hoop op succes begeleidt hen. Moge Het Vlaams Zaadhuis het voorbeeld gegeven hebben !


2007-12-01


ZADEN BEHANDELEN VOORALEER TE VERZENDEN – een gouden tip uit Groningen

Op 10 november 2007 ontving ik volgend bericht uit Groningen :

Enthousiast over uw project als ik ben, zal ik u binnenkort graag wat zaden toesturen. Als ervaren moestuinder houd ik regelmatig zaden over en ben ik me zeer bewust van de rijkdom die we regelmatig met ons afval weggooien. Omdat ik las dat u soms wordt geconfronteerd met beschimmelde zaden, zou ik graag enkele tips willen doorgeven:

 

 1. Grote zaden moeten minimaal 14 dagen drogen bij de verwarming; vooral pompoenpitten, want die hebben een dikke schil.
 2. Ze mogen nooit in plastic verpakt worden, maar alleen in papier, zoals in een enveloppe.
 3. Voor tomatenzaden, die uit verse tomaten zijn gehaald, geldt dat ze voorbehandeld kunnen worden om ze goed kiembaar te maken:
  – Haal ze daarvoor zo schoon mogelijk uit een mooie, gave tomaat
  – Doe ze dan in een kommetje met water en zet dit bij de verwarming
  – Laat ze daarin liggen, tot ze enigszins donker verkleurd zijn (plm. 5 dagen)
  – Droog ze dan bij de verwarming op een krant of op een kartonnetje (plusminus 2 dagen) … klaar!

Misschien is het zinvol om dit op uw website aan te geven, dan krijgt u wellicht nog meer zaden van een goede kwaliteit binnen. Ik zal uw verzoek doorsturen aan vrienden en familie, en wens u veel succes!

Vriendelijke groet,
Paul van Alberda
Groningen,
Nederland

—————–

Ik wil me bij Paul verontschuldigen voor de vertraging opgelopen bij het publiceren van zijn zeer interessante tips. Laten we hopen dat veel mensen zijn gouden raad zullen volgen en ons perfect gedroogde zaden toesturen. Van harte dank, Paul.

2007-11-28


LEERLINGENPARLEMENT KON. ATHENEUM III VOSKENSLAAN GENT NEEMT LOVENSWAARDIGE INITIATIEVEN – Wie volgt dit voorbeeld ?

Op dit atheneum weet men blijkbaar van aanpakken. Inge BELLEMANS, leerlinge van 6Wetenschappen-Wiskunde, nam reeds op 18 september met mij contact op : “Ik schrijf u namens de denktank van het Koninklijk Atheneum Voskenslaan te Gent. Wij organiseren in naam van het leerlingenparlement solidariteitsacties op school. Ik las op vrijdag 10 augustus het interview in de Gentenaar over de meloenzaadactie die u organiseert. Wij zouden graag proberen hier als school aan mee te werken. Dit door meloenstukjes tijdens de pauzes aan de leerlingen te verkopen. Hierbij zouden wij de meloenzaadjes wassen en drogen, om ze vervolgens naar u op te sturen. Wij vroegen ons af of u uw verdere medewerking zou willen verschaffen door bijvoorbeeld ideeen te geven en/of hier op school te komen spreken over uw actie om de leerlingen aan te sporen zelf meloenzaadjes te sparen. Vorig jaar organiseerden we een uiensoepactie ten voordele van de 11.11.11-campagne tegen de verstikkende export van landbouwproducten naar het Zuiden. Om dit jaar qua smaak meer in de smaak te vallen bij de leerlingen denken we aan een “pompoensoepactie”. Wij vroegen ons dus af of u ook iets heeft aan pompoenzaadjes”.

Op 13 november kreeg ik een nieuw bericht, ditmaal van een groepje leerlingen : “Wij, Robin De Mol, Inge Bellemans, Laura Vanden Daele en Pieter Vanden Daele, zijn vier leerlingen van het 6de jaar wetenschappen – wiskunde aan het K.A. III Voskenslaan Gent. In ons laatste jaar moeten wij een onderzoekscompetentie in de wetenschappen uitvoeren. Dit houdt kort in dat we een onderwerp kiezen en daarover twee vragen opstellen. Eén ervan wordt theoretisch uitgewerkt, de andere proefondervindelijk. Wij moeten een aantal verplichte stappen volgen. Eén van deze stappen is het zoeken van een ‘expert’, d.w.z. een persoon die meer over het gekozen onderwerp afweet en bij wie we met onze vragen terecht kunnen. Ons onderwerp handelt over synthetische grondverbeteraars en onze twee onderzoeksvragen zijn: Wat zijn synthetische grondverbeteraars? Wat is het effect van het toevoegen van TerraCottem en Argex aan verschillende bodems? (a.d.h.v. experiment). Zou u onze expert willen zijn, en wat tijd kunnen vrijmaken voor ons? We zouden dat uiteraard ten zeerste appreciëren”.

Op 17 november kreeg ik de 4 “wetenschappers” van het atheneum op bezoek. Ze werken thans hun opdracht over “TerraCottem” uit.

 

Voskenslaan Wetenschappers
(Klik op de foto om deze te vergroten)
Samen met Inge, Robin, Laura en Pieter onder de notelaar op “den Beeweg” in Zaffelare. Hun batterijen zijn opgeladen voor een uitstekende presentatie van hun “onderzoekscompetentie in de wetenschappen”.

Vandaag meldt Inge BELLEMANS mij : “Zoals beloofd stuur ik een mail om te zeggen hoe de actie verlopen is. We mogen het een echt succes noemen. De soep was helemaal op en alle leerkrachten en leerlingen zijn door deze openingsactie op de hoogte gebracht van de langdurige actie, nl. de zaadjes inzamelen. Er staan verzameldozen in de klassen, en in de lessen biologie en zedenleer worden enkele lessen besteed aan het bespreken van het project. (Nog voor de actie startte, werd er al een zakje met zaadjes afgeleverd). Ik wil u ook nog eens bedanken namens mijn groep (van de ‘wetenschappers’) omdat u ons zoveel informatie heeft bezorgd en zal u nu even ‘up to date’ brengen over ons project. Door de grote hoeveelheid informatie hebben we trouwens besloten om het deel over argex te laten vallen, we hebben anders te veel informatie (de presentatie moet maar ongeveer 20 minuten duren). …………………

In bijlage bij bovenstaand bericht vind ik volgende tekst van een informatieblad dat op het atheneum onder de leerkrachten verspreid werd :

SPAAR UW ZAAD!

Dit is een informatieblad voor ALLE leerkrachten om hun leerlingen wegwijs te maken in dit project van het Leerlingenparlement of om bij eventuele vragen van hun leerlingen hun leerlingen correct te kunnen inlichten. Deze actie krijgt de steun van het project wetenschappen over kunststoffen “Van Bakeliet tot intelligent textiel”. Info en coördinatie: Mario Boulez, leerkracht N.C. Zedenleer & Inge Bellemans, 6WW.

Start actie

Het project zal starten op dinsdag 27 november met een pompoen/tomaatsoepactie: leerlingen en leerkrachten kunnen een beker soep kopen tijdens de middagpauze. Wat is de bedoeling?

Spaar uw meloenzaadjes en red mensen van de honger
Bron: Het Nieuwsblad, 10 augustus 2007

Prof verzamelt pitjes voor vluchtelingenkampen in Algerije

GENT – ‘Haal de zaadjes uit uw meloenen, watermeloenen, papaja’s en avocado’s. Droog ze en stuur ze naar mij!’ Dat vraagt de Gentse professor Willem Van Cotthem. Hij brengt de zaden eigenhandig naar vluchtelingenkampen in Algerije, bij mensen voor wie ze onbetaalbaar zijn. Willem Van Cotthem is niet de eerste de beste. Deze Gentse hoogleraar emeritus kreeg wereldfaam met zijn ontdekking van Terracottem, een grondverbeteraar die water kan vasthouden. Vandaag wordt Terracottem wereldwijd gebruikt om onder meer voetbalvelden en golfterreinen groen te houden. Met een deel van de opbrengst zorgen Van Cotthem en zijn medewerkers ervoor dat in droogtegebieden in het zuiden toch aan land- en tuinbouw kan worden gedaan.

Hoe organiseren we dit op het Atheneum?

De leerlingen kunnen hun zaadjes meebrengen van huis en in de dozen in de klassen Biologie (lokaal 220, 222) en N.C. Zedenleer (lokaal 124) deponeren. In februari 2008 kunnen we al deze zaadjes dan aan Dhr. Van Cotthem overhandigen.

Hoe uw zaad bezorgen?

Het volstaat om de zaden even te spoelen in water, ze te laten drogen op een bord (op papier blijven ze kleven) en ze dan aan ons te bezorgen, bv. gewikkeld in een stukje van een keukenrol. MAAR zeker in een gesloten omslag met daarop de naam van de vrucht waarvan het zaad afkomstig is + welke variëteit.

WELKE ZADEN KAN U MEEBRENGEN?

o Meloen (onder andere variëteiten als Cavaillon, Charentais, Galia, enz.)
o Avocado
o Watermeloen / Pastèque (Fr.)
o Papaya
o Pompoen
o Courgette of mergpompoen
o Paprika
o Komkommer
o Eierplant / Aubergine (Fr.)
o Passievrucht

Achtergrondinfo

Unicef Algerije heeft Dhr. Van Cottem aangesteld als raadgever voor het project “Familietuintjes en schooltuinen in de vluchtelingenkampen van de Sahrawis in Z.W. Algerije”. Uit hun voorstudie is gebleken dat ze aan de families en scholen van deze vluchtelingen (meestal nomaden of vissers), die er reeds 30 jaar in kampen leven, kunnen leren hoe ze kleine tuinen kunnen aanleggen. Tevens kan Unicef tonen hoe ze, met gebruik van een bodemverbeteraar, groenten en fruit kunnen kweken met een minimum aan water en meststoffen. In dit deel van de Sahara, de streek rond de stad Tindouf, zijn er twee seizoenen: (1) het herfst- en winterseizoen (van september tot januari), waarin allerlei groenten kunnen gekweekt worden, zoals sla, rode biet, wortelen, ajuin, peterselie, …(2) het lente- en zomerseizoen (van februari tot augustus), waarin het te heet wordt voor de groenten, maar waarin allerlei tropische vruchten kunnen geteeld worden, zoals meloenen, watermeloenen, pompoenen, paprikas, avocados, papayas en eierplanten (aubergines).Het aanleggen van de familietuinen en schooltuinen vormt geen groot probleem. De nodige ruimte is er. Als een wateropslorpende bodemverbeteraar in de grond gemengd wordt, volstaat een kleine hoeveelheid water om de bodem voldoende vochtig te houden voor een continue plantengroei. Wat voorlopig nog ontbreekt zijn voldoende zaden van tropische vruchtensoorten. Die zaden zijn immers veel te duur in de handel en voor deze mensen komt het er niet op aan bijzondere variëteiten van die vruchtensoorten te kweken, maar wel over wat sappig voedsel te beschikken in de heetste tijd van het jaar, als niks anders nog groeit in de woestijn.

De professor vraagt u geen financiële steun. Het volstaat immers hem af en toe de zaden (pitten) toe te sturen die u aantreft in de vruchten die u zelf wel eens eet: meloenen, watermeloenen, pompoenen, paprika’s, eierplanten (aubergines) en andere.

Het project ZADEN VOOR HET LEVEN kan uitgroeien tot een wereldwijd initiatief omdat alle burgers in de rijkere, ontwikkelde landen, jong en oud, van senioren tot kinderen er kunnen aan meewerken. Hoe klein ook uw bijdrage moge wezen, hoe klein ook het pakje zaden dat ons toegezonden wordt, het zal altijd rechtstreeks leiden tot een verbetering van de levensstandaard van de armsten, zonder enige organisatorische of administratieve hinderpalen. Want: UW ZADEN KOMEN REGELRECHT BIJ DE ARMSTEN TERECHT. Zo helpen we samen de honger en de armoede uit deze wereld.

Er worden in de huidige wereld heel wat acties ondernomen om de strijd tegen de honger en de armoede aan te gaan. Dikwijls gaat het daarbij om grootschalige acties, waaraan door allerlei organisaties zeer grote sommen besteed worden. In vele gevallen stijgt echter de omvang van dergelijke acties ver boven de hoofden van de lokale bevolking uit. Dit heeft tot gevolg dat grootschalige programma’s en projecten later snel stilvallen, en soms volledig verdwijnen, nadat de steun van buitenuit is weggevallen. De lokale mensen blijken niet in staat die grotere projecten verder te beheren.

Prof. Van Cotthem gaat er van uit dat kleinschalige projecten meer kansen op succes bieden, doordat de bevolking zich totaal inzet om de eigen tuin te onderhouden. Hij heeft ook zelf vastgesteld dat in veel ontwikkelingslanden het basisprobleem van de honger en de armoede gevormd wordt door een blijvend gebrek aan steun voor de aanleg van kleine familietuintjes en schooltuinen.

Zoals de Chinezen zeggen : “Geef die man geen vis, maar leer hem vissen !“, zo zegt hij “Stuur die mensen geen voedsel, maar leer ze zelf tuinieren !“.

 

———————-

 

Mijn welgemeende felicitaties aan leerlingen en het Leerlingenparlement Kon. Atheneum III Voskenslaan Gent voor deze verschillende initiatieven. Ik wens hen een reuzesucces toe en hoop dat nog tal van andere scholen hun voorbeeld zullen volgen om soortgelijke acties op touw te zetten, ieder naar eigen inzicht en mogelijkheden. Want het hoofddoel blijft : zoveel mogelijk zaden inzamelen voor de minstbedeelden van deze wereld. Een kleine inspanning van ons maakt een wereld van verschil voor hen !

2007-11-27

 

WIE IS WIE IN ZADENLAND ?

 

Wie mijn lijst van sponsors van zaden (p. 3) eens overloopt, vindt achteraan een kleine reeks “sponsors” die met X. zijn aangeduid. Op hun omsalgen heb ik geen andere aanduiding gevonden dan deze die hier volgt. Wie herkent zich hierin en wil zich bij mij bekend maken (indien mogelijk ook met email-adres) ?

X 9160 LOKEREN Vredegerechtstraat 30
X 2140 BORGERHOUT St. Janstraat 22
X 9090 MELLE Driebunderputlaan 16/8
X. 9031 DRONGEN Halewijnkouter 39A
X. 9971 LEMBEKE Beukenlaan 24
X. 8860 LENDELEDE Winkelsestraat 114
X. cfz NL 5-9112 HW 7 (Nederland)
X. 3010 KESSEL-LO G. Gezellelaan 6/22
X. Monique STEKENE
X. Martine 9000 GENT
x. Leen & Kenneth 9000 GENT Papegaaistraat 43
x. 9550 HERZELE Gentweg 33
x. Gie & Margot 2600 BERCHEM Langepastoorstraat 43
X. 9860 OOSTERZELE Reigerstraat 39
X. 9000 GENT Coupure 387
X. 9000 GENT Goudensterstraat 33
X. Ilse 9840 DE PINTE Hemelrijk 14
X. X. 1780 WEMMEL Bruyndonckxstraat 143
X. X. 8310 ASSEBROEK Nijverheidsstraat 28
X. 3020 WINKSELE Termerestraat 20 A
X. 8530 HARELBEKE Gentsestraat 44
X. X. 1540 HERNE Steenweg op Asse 99

Ik hoop een aantal van deze X-en weg te werken dank zij uw steun. Bij voorbaat dank.

2007-11-25

HILDE UTEN-SMEETS, EEN VOORVECHTSTER

We raken in een echte stroomversnelling ! Hilde heeft op haar blog een tweede bericht geplaatst, nadat zij reeds op 2 october haar vrienden heeft aangespoord om zaden te sparen. Hier volgt haar nieuw bericht, dat ook een aansporing naar het onderwijs bevat :

Mijn artikel in de pers !

 

Herinneren jullie jullie nog het artikel rond Halloween en het sparen van zaden dat ik een tijdje geleden schreef? Wel, dat staat nu ook op de website van zadenvoorleven van prof. Willem van Cotthem, initiatiefnemer van deze actie. Je vindt het artikel onder de rubriek ‘in de press’ (helemaal onderaan ). Nu, grasduin zeker ook eens in de rest van de reacties want je vindt er o.a. foto’s van de tuintjes die met Belgische zaadjes tot stand zijn gekomen. Met plezier herhaal ik ook mijn oproep: verzamelen die zaadjes, ik wil ze wel allemaal tegelijkertijd naar prof. Van Cotthem sturen ! Drop ze maar binnen. Enne, speciaal voor de vele oudercomitéleden, leraars en leraressen in mijn vriendenkring: dit lijkt me een uitstekend educatief te verantwoorden thema om aanbod te laten komen in jullie lessen. Ik ben er zeker van dat prof. Van Cotthem extra info materiaal kan bieden zodat jullie jullie lessen afdoend kunnen stofferen !

http://zadenvoorleven.wordpress.com/6-in-de-pers/

Merci, Hilde, en mogen je vrienden uit het onderwijs onze grote groep medewerkers komen versterken, want “Zaden voor Leven” is inderdaad een bijzonder waardevol educatief thema. Zouden niet alle klassen kunnen helpen om noodlijdenden over de hele wereld (niet alleen in de vluchtelingenkampen) aan wat meer voedsel te helpen en aldus ondervoeding tegen te gaan ? Ik wacht op positieve reacties van onze Belgische ontwikkelingsorganisaties, want samen zouden we een buitengewoon sterk netwerk voor ontwikkelingshulp kunnen vormen. Hoeveel van deze organisaties hebben niet zelf projecten lopen waarin voedselproductie een voornaam deel uitmaakt ? Hand in hand kunnen we vrij snel de resultaten van dergelijke projecten verbeteren. Ik steek mijn beide handen uit naar ALLE NGOs. Wie reikt mij de hand ?


2007-11-25

“KETNET IS COOL” !

Zondagmorgen 11 november 2007. KETNET wijdt een deel van de uitzending aan “Zaden voor Leven“. Ik ben samen met Raymond JANSSENS, Vertegenwoordiger van UNICEF in Algerije, uitgenodigd om in de studio zaden in ontvangst te nemen die door vele jongens en meisjes naar KETNET zijn gestuurd (na hun oproep via de website en in de uitzendingen). In de studio word ik opgewacht door Peter en Melvin, de toffe presentatoren, maar ook door een groepje “studiokids” en dat blijken heel lieve meisjes te zijn, onder meer uit mijn geboortestreek en ook van de basisschool van Heist-op-den-Berg. Het wordt een leuke bedoening, waarbij ik uit een kast getoverd word en een flinke lading zaden in ontvangst mag nemen. Die gaan met Raymond JANSSENS mee naar de vluchtelingenkampen in Algerije.

Maar de KETNET-mensen Leen, Isabelle, Anke, Peter en Melvin ontvangen nog wel meer zaden, zelfs uit Nederland, waar blijkbaar KETNET ook bekeken wordt. Ook die zaden zullen in de kampen voor lekkere vruchten zorgen. Zo helpen onze kinderen om het leven van de mensen in de woestijn te verbeteren. Al dezen die hun naam en adres op de briefomslag naar KETNET hebben vermeld, staan nu ook in mijn lijst van “Sponsors van zaden” (zie blz. 3 op deze website). Samen met alle anderen die hun naam niet hebben vermeld worden zij zeer hartelijk bedankt. Samen met hen zeg ik : “KETNET IS COOL !“, want dat staat op enkele briefjes die de kinderen naar KETNET schreven.


2007-11-25

DE KETNET-BOKAAL

Ik heb niks dan aangename herinneringen aan mijn bezoek aan de KETNET-studio. Thuis heb ik natuurlijk de zaden uit de bokaal gehaald, die mij in de studio ovehandigd werd. De zaden mogen immers niet te lang in plastieken zakjes opgeborgen blijven, want het zijn levende dingen die ook moeten ademen. In zo’n bokaal zouden zelfs droge zaden kunnen beschimmelen. Dus nu liggen de zaden van alle KETNET-vriendjes in open kartonnen dozen te wachten op verscheping naar Algerije. Als herinnering heb ik toch maar een foto genomen van de KETNET-bokaal :

KETNET-bokaal
Klik op de foto om te vergroten

Onderaan pompoenzaden, in het midden de grote pitten van avocado, daarboven meloenzaden en helemaal bovenaan zaden van paprika. Als al die zaden vruchten opleveren, zullen heel wat kinderen er van smullen. En als de avocado-pitten een boom geworden zijn, zullen die bomen schaduw geven en zelf weer lekkere vruchten vormen. En dat alles dank zij KETNET ! Tof, hé ? Zo tof als een kei, dus KEI-TOF !
2007-11-24

MET 93 DE OUDSTE SYMPATHISANT ?

Zuster Margriet CRAUWELS uit 9200 DENDERMONDE zendt mij bij de vele zaden een briefje waarin staat : “Mooi werk voor mensen in nood. Zuster Martina, 93 jaar en oud-missionaris in Congo, heeft de zaden met zorg gekuist en laten drogen. Toch alweer zoveel mensen die van dit lekkere fruit kunnen genieten“.

Ik kreeg al zaden van heel wat kinderen, maar dit is wellicht mijn oudste sympathisant. Zeer hartelijk dank, Zuster Martina en Zuster Margriet.


2007-11-22

MIJN POMPOEN WAS ROT, DUS PITTEN GESPAARD !

Nog maar eens zaden van Dominique DOMS gekregen, ditmaal met een leuk opschrift op een van de ingesloten briefomslagen : “Mijn pompoen was rot !!, dus pompoenpitten van Ana ! Met groetjes van Mid“. Dat noem ik nu echte efficiëntie : in een rottende pompoen zijn de pitten zeker rijp en dus uitstekend om uit verder te kweken. Bedankt, Ana. Meteen een tip voor allen die groente- en fruitwinkels bezoeken : vraag eens of ze “onverkoopbare” vruchten (“met een plekske” !) voor jou willen bewaren, zodat jij er af en toe de zaden kunt uithalen. Lieve DE SCHRIJVER uit Denderleeuw doet dat ook en met succes ! Ook bedankt, Lieve. Al bekijken sommigen je misschien met een scheef oog alsof je gratis fruit wil ophalen. Zeg maar dat ze naar mij mogen bellen !

2007-11-21

WIE BEZORGT ZADEN VAN DE KAKIVRUCHT ?

Vandaag bracht Maaik MESTDAGH-CORTEVILLE uit Ingelmunster ons op een nieuw ideetje : nagaan of kakivruchten in de Sahara kunnen gekweekt worden. Ken je die vruchten ?

kaki

Ze lijken wel een beetje op een tomaat. De donkerrode bevatten regelmatig grote zaden (zie foto), de oranjegekleurde Sharon-vruchten niet (zie hieronder).

Bij Wikipedia vind je volgende beschrijving :

“De kaki (Diospyros kaki) is de economisch belangrijkste Diospyros, die wordt gekweekt voor zijn vruchten. Het is een tot 15 m hoge, bladverliezende, eenhuizige of tweehuizige boom met een afgeronde, open kruin. …………………..

Sharonfruit (Diospyros kaki “Sharon”) lijkt op een vierkantige tomaat en is een belangrijk ras van de kaki uit de Sharonvallei in Israël. De vrucht is meestal pitloos en het vruchtvlees van het rijpe sharonfruit is lichtoranje, terwijl dat van de meeste andere kaki’s donkeroranje gekleurd is. Deze variëteit is zeer goed houdbaar maar in harde toestand niet te eten wegens het hoge taninegehalte, de vruchten worden chemisch behandeld (ethyleengas) om zo de tanines te verwijderen en de vrucht hard eetbaar te maken.Dit procede wordt ook bij andere variëteiten toegepast. ……………..

Veel verwarring ontstaat doordat in grootwarenhuizen, supermarkten, speciaalzaken e.d. de sharon verkocht wordt als synoniem voor kaki. Kaki is echter de verzamelnaam voor de vrucht van de “Diospyros kaki”, net zoals peer de verzamelnaam is van alle peervariëteiten van het geslacht “Pyrus”. De Sharon is echter gewoon een merknaam en genoemd naar de Sharon-vallei in Israel waar de variëteit “Triumph” geteeld wordt en vermarkt wordt onder het label “Sharon”. Deze variëteit “Triumph” is echter net zoals de meeste kaki’s niet hard te eten ……………….”

Wie zaden van de kaki wil inzamelen, koopt dus best donkerrode “kaki’s” ! Bedankt voor de inspanning.

2007-11-21

EN HIER IS DE WITTOUCKSCHOOL UIT LAKEN !

Ik heb vandaag een flinke hoeveelheid pompoenzaden gekregen van de leerlingen van het 6de leerjaar van de Wittouckschool in 1020 LAKEN. Bij de doos stak een heel vriendelijke brief, ondertekend door de meisjes en jongens zelf : özcan, Selvia, Matlo, Kenny, Dina, Hafsa, Rahmana, Yassin, Ahme, Nezahat, Dogan, Ali, Ciblak, Fatif en Karolina. Sorry als ik jullie namen slecht gelezen heb, maar met de handtekeningen is dat soms moeilijk. Alleszins ontzettend erg bedankt voor de pitten. Ik hoop dat de soep lekker was.

2007-11-21

KEN JIJ LLiNK ?

Llink is een Nederlandse publieke omroep, die kijkers en luisteraars wil inspireren en motiveren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Aan de hand van een database vol praktische tips kunnen mensen aan hun idealen werken.

Op 30 augustus 2007 vroeg Rob van KAAM, webredacteur van Llink, of hij gegevens over onze actie in de database mocht verwerken. Dat is inmiddels gebeurd, want gisteren meldde Lien PAUWELS mij : “Ik vind het gewoon een fantastisch idee en een geweldig (eenvoudige) manier om een steentje bij te dragen aan deze problematiek! Er werd me vandaag ook een email gestuurd van de Nederlandse omroep LLiNK, daar stond als :

LLiNK Tip van de dag
<http://www.llink.nl/index.php?id=118>

De Belgische Willem van Cotthem is bezig met een uniek project. Hij roept iedereen op om zaden van o.a. meloenen, watermeloenen, pompoenen, paprika’s, avocado’s, papaya’s, eierplanten (aubergines) af te spoelen met water, even te laten drogen en naar hem op te sturen. Hij zorgt ervoor dat met deze zaden prachtige moestuinen worden aangelegd in vluchtelingenkampen in Algerije. Zaden over? Kijk wat je kunt doen op http://zadenvoorleven.wordpress.com/

Heel veel succes met uw project!!
” (Lien PAUWELS).

Mijn dank gaat naar Lien voor dit bericht, maar vooral naar LLiNK voor de zeer effectieve ondersteuning van ons project.

GA NAAR www.llink.nl EN WORD LID VAN LLINK!
Lloydstraat 5 / 3024 EA Rotterdam /
0031-10-2882 223

2007-11-21

PLANTEZIEKTES EN GENETISCHE MANIPULATIE ?

Voor mijn antwoord op een paar interessante vraagjes van Roos van MANSFELT uit Nederland, zie blz. 5 VRAGEN EN KOMMENTAREN. Weer een zorg minder !

2007-11-19

ZULLEN DE ZADEN KIEMEN ?

Met regelmaat krijg ik dezelfde vraag omtrent de kiemkracht van de ingezamelde zaden toegezonden (Zie ook mijn website p.5 Vragen en Kommentaren). Hier zijn nogmaals mijn bedenkingen daarover :

(1) Het budget van UNICEF ALGERIJE wordt vooral gebruikt voor de aanleg van familietuintjes en schooltuinen en niet voor de aankoop van meestal zeer dure zaden van topkwaliteit.

(2) Zelfs al zijn van sommige plantesoorten heel wat hybride zaden minder kiemkrachtig, deze die kiemen leveren meteen een winstsituatie op, want we vertrekken in de vluchtelingenkampen in de Sahara werkelijk van nul.

(3) Om dat op te vangen, raden we de Sahrawis ook aan bij het uitzaaien de hoeveelheid zaad per oppervlakte-eenheid te verhogen, want wat niet kiemt, hindert ook niet (het is immers organisch materiaal dat in de bodem afgebroken wordt en dus de zeer gunstige microbiologische activiteit verhoogt).

(4) Ook al leveren de bij ons ingezamelde zaden niet dezelfde topkwaliteit aan vruchten of groenten op, dan nog zijn de Sahrawis zeer gelukkig dat ze voor het eerst in meer dan 30 jaar ZELF planten kunnen kweken in EIGEN tuin.

(5) Het einddoel van onze actie is dus deze vluchtelingen ten dele minder afhankelijk te maken van hulp van buitenuit (UNO bv.) en dit op een duurzame manier, aangezien zij zelf uit de bij hen gekweekte vruchten weer zaden zullen oogsten.

(6) In 2008 starten wij met hen een “ZAADPRODUCTIE-CENTRUM” op, waardoor zij zelf in de toekomst voor eigen kwaliteitszaad kunnen zorgen.

(7) In afwachting maken wij hen, dank zij de steun uit Europa, dolgelukkig met de massa toegestuurde zaden.

(8) Een van de mooiste aspecten van dit initiatief is dat wij zaden, die anders bij het afval terechtkomen, nu rechtstreeks laten renderen, zonder enige administratieve hindernis of traagheid.

(9) In tegenstelling tot vele ontwikkelingsacties vraag ik aan alle sympathisanten GEEN GELD, maar “waardeloze” zaden die echter in de vluchtelingenkampen van goudwaarde zijn. In tegenstelling tot wat met GELD zou kunnen gebeuren, worden deze zaden niet voor andere, meestal administratieve posten verbruikt; ze blijven onderweg nergens “kleven” !

(10) En dan mogen sommige zaden misschien ter plaatse niet kiemen, zij die het wel doen dragen bij tot het verbeteren van de gezondheid, vooral van de kinderen. Dat is ook één van de hooddoelstellingen van UNICEF, de organisatie die ik langs deze weg oprecht dank voor de ondersteuning van dit prachtig project.

SLOTBESCHOUWING

Ik ben er van overtuigd dat dit initiatief van aanleg van familietuintjes en schooltuinen, samen met de inzameling van zaden, met eenzelfde succes kan toegepast worden in andere vluchtelingenkampen (denk maar aan Darfoer) en in de droge gebieden van ontwikkelingslanden. Als individu voel ik mij veel te klein om zoiets omvangrijks alleen aan te pakken, maar ik hou mij als consultant graag ter beschikking van iedere organisatie die een soortgelijk project wil uitbouwen.

Diep in mij leeft de hoop dat wij geleidelijk aan kunnen toegroeien naar een EUROPEES initiatief van zaadinzameling voor de ontwikkelingslanden, een Europees netwerk met knooppunten in ieder land, waar vrijwilligers zich voor “de goede zaak” willen inzetten en van waaruit zaden kunnen gestuurd worden naar noodlijdenden over de hele wereld.

Daarom nodig ik nu al onze sympathisanten uit om over het opzetten van een dergelijk Europees netwerk na te denken. Wat zou het mooi zijn als alle Europese schoolkinderen zich zouden inzetten om HUN ingezamelde zaden te laten sturen naar de scholen van kinderen over de hele wereld die niet eens de smaak van een sappige vrucht kennen.

EN DAT ALLES VOOR DE PRIJS VAN EEN POSTZEGEL ! DUURZAME ONTWIKKELING OP ZIJN BEST !

In alle vriendschap voor mensen van goede wil,

Willem Van Cotthem

2007-11-16

GOE GROEIEN ! : FREINETSCHOOL DE KLAPROOS EN “VELT”

Marleen DE GRANDE, Magda, Pietertje en de klaproosjes sturen me een massa zaden met een mooi kaartje : “We lezen zonet op uw website dat avocado’s zeer nuttig zijn voor uw project. Een reden om nog meer van deze lekkere vruchten te eten ?! De school waar mijn zoontje gaat, is samen met “VELT” een “eco-tuin” aan het maken. De pitten van de oogst zijn alvast voor u gereserveerd (Freinetschool DE KLAPROOS – GERAARDSBERGEN). De kinderen en de ouders worden gemotiveerd om nu al zaden te sparen. We wensen u nog veel succes, en voor de zaadjes : “GOE GROEIEN, hé !“.

2007-11-16

STEEDS MEER ZADEN UIT NEDERLAND

De publikatie van een tekst over onze actie in Omslag ZOZ, een Nederlands magazine, heeft steeds meer positieve gevolgen : met regelmaat komen omslagen met zaden uit Nederland toe. Zo ook deze van Hans WENTINK en Lucy ELBURG uit DOORWERTH, samen met een interessant kaartje :

Vrije Handel

(Klik op het kaartje om te vergroten)
Hartstikke bedankt zeggen onze Nederlandse vrienden, wij ook wel eens : “Merci !“.

2007-11-16

DE KINDEREN VAN 5A UIT ZELE

Kan je iets mooiers dromen ? De Belgische jongens en meisjes zamelen massaal zaden in voor de vluchtelingenkampen in Algerije en een deel van die zaden zullen vruchten opleveren in de schooltuinen van de Sahrawis. Proficiat aan al onze meisjes en jongens, die voor die mensen in de woestijn zaden inzamelen ! Zo ook “de kinderen van 5A”, waarvan ik niet alleen een grote doos met zaden, maar ook een heel mooi briefje kreeg : “Via de krant vernamen we de informatie over zaadjes voor Afrika. We waren onmiddellijk in de ban van jouw project en besloten er aan mee te werken. Wij zijn de leerlingen uit 5A, de klas van Juf Hilde en Juf Lut, van de Basisschool DE KOUTER uit ZELE, Koevliet 1A. We legden het doel uit aan alle klassen van de school en verzamelden zaadjes. Eigenlijk hadden we gerekend op een nog groter succes, maar toch zijn we blij u deze doos te kunnen toesturen. Het gewicht van de pompoenzaden is ongeveer 1,5 kg. Verder hebben we nog wat paprika-, courgette- en meloenzaadjes toegevoegd. We hopen hiermee ons “steentje” bij te dragen (of is het “zaadje” ?) aan jouw project“. Fantastisch gedaan, meisjes en jongens van 5A ! Geef de beide Juffen een dikke kus van mij, allemaal, ieder op toer ! Of moet ik dat zelf komen doen ?

2007-11-16

BASISSCHOOL KEERBERGEN RIJK AAN IDEEEN

Mevrouw Linda VANDERHOEVEN, lerares 4de leerjaar op de Basisschool Keerbergen, heeft uitstekend nieuws : “Op school zijn we volop zaden aan het verzamelen. Met de pompoenentijd komen er meer binnen. De directrice stelt voor om ze ergens voor de kerstvakantie te overhandigen. Op de schoolsite :

<http://www.basisschoolatheneumkeerbergen.be>
kan je enkele lln. van mijn klas zien die zaden uit pompoenen halen. Je gaat naar fotoalbum en dan naar vierde leerjaar. Maandelijks gaan mijn lln. per twee in de andere leerjaren de zaden ophalen en dat vinden ze heel tof om te doen. Ook zijn 5 lln. van de klas naar Ketnet geweest voor opnames. Zij vonden het heel leuk. Mijn lln. zijn heel gemotiveerd en bijna dagelijks komen de briefomslagen binnen! Nog veel succes met de inzamelactie
“.
Zaden Keerbergen Zaden Keerbergen 2 Zaden Keerbergen 3


2007-11-15

MIJN VURIGE MEDEWERKERS : EMMA EN GIJS DE SMET UIT ZAFFELARE

Nu ken ik ze eindelijk bij naam : Emma en Gijs DE SMET, mijn buurkinderen van de Beeweg 22A – 9080 ZAFFELARE. Je moest ze gisteren weer stralend zien binnenkomen met een zak pompoenpitten. Hun ogen tintelen van plezier omdat ze nog maar eens een bijdrage van hun school DE WEG-WIJZER kunnen brengen. Fier ook, omdat ze mij kunnen aanraden van eens te kijken naar twee websites :

 

<www.deweg-wijzer.be> en <www.lokerenu9.blogspot.com>

 

Kijk er ook maar eens naar ! De eerste is de website van hun school, de tweede van hun voetbalclub Sporting Lokeren. Op beide wordt reklame gemaakt voor onze actie. Waarvoor onze dank aan school en sportclub.

 

Emma en Gijs : een voorbeeld voor zoveel andere meisjes en jongens.

2007-11-15

WIE STUURT MIJ EEN TEKENING VOOR DE SCHOLEN IN DE VLUCHTELINGENKAMPEN?

Bij mijn laatste bezoek aan Algerije heb ik ook enkele scholen in de vluchtelingenkampen bezocht. Uit gesprekken met leerkrachten en leerlingen bleek dat ze allen heel blij zouden zijn met tekeningen gemaakt door onze meisjes en jongens. Liefst krijgen zij tekeningen gemaakt met kleurpotloden op tekenpapier of karton, omdat die het best bewaard kunnen worden als ze in de klassen en gangen in een kader worden opgehangen. Natuurlijk moet er ook de naam van de tekenaar, de leeftijd, de klas en de naam van de school en van het land op staan. Op de rugzijde kan de tekenaar ook haar (zijn) naam en adres in kapitaaltjes (drukletters) plaatsen, opdat de school van de Sahrawis-kinderen een dankwoordje zou kunnen sturen.

Misschien groeit hieruit wel een hechte band tussen een school van hier en een school in een vluchtelingenkamp? Zou dat niet fantastisch zijn?

Alle tekeningen aan : Prof. W. VAN COTTHEM – Beeweg 36 – B9080 ZAFFELARE

2007-11-14

ZUSTER ALOYSIA LEEFT MET ONS MEE

Mooie brief gekregen van Zuster Aloysia VAN THILLO ! “Wij zijn slotzusters en zien geen krant of TV. Maar verleden week kregen wij groenten van een weldoener en die waren gewikkeld in de krant waar je artikel in stond. Ik heb dat vlug gelezen en vond het spijtig dat ik dat niet vroeger wist. Anders had ik u graag veel meer zaden bezorgd. Nu kom ik met het penningske van de arme weduwe. Ja, beste Willem, ik wil je heel graag vergezellen met mijn gebeden voor je inzet om zo die arme landen te gaan helpen om zelf moestuinen aan te leggen. Was ik geen Karmelites, dan zou ik zeker meegaan om te helpen en ginder te blijven. Ik ben een echte tuinliefhebber, maar de Heer heeft me hier geroepen om te bidden voor al de noden van Kerk en wereld. Zeker draag ik je project in mijn biddend hart mee voor een zeer vruchtbaar apostolaat. “(Zuster Aloysia VAN THILLO – 1800 VILVOORDE).


2007-11-13

JEUGDDIENST HAALTERT GEEFT HET VOORBEELD

Namens de Jeugddienst van 9450 Haaltert zendt Sofie mij een flinke lading pompoenpitten. Op het begeleidend kaartje : “Samen met de 10e werking hebben wij pompoenen uitgehaald voor Halloween. Graag schenken wij deze aan een fantastisch goed doel“. Is dat geen goed idee ? Hoeveel pompoenen zouden voor Halloween niet uitgehaald zijn ? En waar zijn al die pitten naar toe ? De vuilbak in ? Bij de varkens of de kippen ? Hoeveel kinderen van Sahrawis zouden pompoen kunnen eten als wij al die pitten konden meenemen ? De Jeugddienst van Haaltert gaf het goede voorbeeld. Bedankt Sofie en doe de groeten aan je vrienden in Haaltert.


2007-11-12

OPROEP TOT ALLE SCHOLEN

Velen hebben gisteren de zondagmorgenuitzending van KETNET bekeken, waarvoor ik samen met Raymond JANSSENS, de vertegenwoordiger van UNICEF ALGERIJE, in de studio uitgenodigd was. Ik kreeg vandaag al enkele positieve reacties binnen. Ze zetten mij er toe aan om hier een oproep tot alle scholen te richten. Vele meisjes en jongens zijn zeer enthousiast om met onze inzamelactie van zaden mee te werken. Daarom zou het goed zijn, mocht op hun school een algemene inzameling georganiseerd worden. Met de steun van een paar leerkrachten moet het mogelijk zijn zowat de hele schoolgemeenschap te motiveren. Voor ons project zou dit natuurlijk een zeer belangrijke bijdrage betekenen. Een aantal scholen zijn reeds volop bezig, maar andere instellingen kunnen zeker hun voorbeeld volgen. Wie neemt het initiatief ? Alvast van harte bedankt.

2007-11-12

DE WEGWIJZER BLIJFT DE WEG WIJZEN

Twee zeer vriendelijke kinderen uit mijn buurt gaan naar de school DE WEG-WIJZER in Zaffelare (Lochristi). Ze brengen mij met regelmaat zaden die ze op school inzamelen. Ik vergeet telkens weer hun namen te vragen (word ik oud of ben ik het al ?). Gisteren vertelden ze me dat de flinke jongen ook een bericht over de zaadinzameling geplaatst had op de “blog” van zijn voetbalploeg. Zo zie je maar : DE WEG-WIJZER blijft overal de weg wijzen. Met dank aan mijn buurkinderen die zo flink blijven meewerken. Ook oprechte dank aan hun schoolgenoten.

2007-11-12

NA DE MELOENEN KOMEN DE POMPOENEN EN DE AVOCADO’S

Met de komst van de herfst greep een verschuiving naar toevoer van pompoenzaden plaats : in augustus-september kreeg ik een stroom van meloenzaden binnen, nu vormen pompoenen de hoofdbrok (haloween-furie ?). Ook paprikazaden vormen een belangrijk deel van de “zaadstroom”. Het is goed te mogen vaststellen dat af en toe wat avocadopitten gestuurd worden, want de avocado is een fruitboom die in de tuinen van de Sahrawis dubbelnuttig is : vruchten en schaduw. Koop dus nu en dan een avocado en draag bij tot het bebossen van de vluchtelingenkampen. Iedere leerling op een school één enkele avocadopit (de vrucht is immers zeer gezond !) en een school zorgt voor honderden fruitbomen in een kamp. Zo geraken ook de scholen van de Sahrawis nog in een parkje ! Niet geloven ? Kijk binnen enkele maanden maar eens naar de foto’s op deze website !

2007-11-12

EEN PAK ZADEN MET SUGGESTIES UIT TIENEN

Patrick PUTSEYS zond me heel wat zaden, maar ook een aantal suggesties waar zeker rekening mee gehouden wordt : “Een lovenswaardig initiatief om de mensen in de vluchtelingenkampen zaden voor hun moestuintjes te bezorgen. Laat de Coöperatieraden van de individuele kampen een noodreserve zaden aanleggen voor als de oogsteens tegnslaat. Een collectieve noodreserve dus, voor het ganse kaamp, en niet voor enkelingen.

 

Eigenlijk bant dit project niet enkel een klein beetje de honger uit de wereld, maar neemt het ook tijdelijk CO2 uit onze atmosfeer. Op vlak van CO2-handhaving is dit helaas slechts een druppel op de spreekwoordelijke hete plaat. Een interessant klein neveneffect dus.

 

Aan de kuststreken (nog niet ingenomen door het -massa-toerisme) kunnen misschien op lange termijn fotovoltaïsche installaties gebouwd worden, die op hun beurt de ontziltingsinstallaties voeden. Ontzilt water dus om op langere termijn een groter landbouwareaal via irrigatie uit te bouwen. ……. ” (Patrick PUTSEYS – 3300 TIENEN).

2007-11-12

ZADEN UIT PORTUGAL

Ik laat mij niet meer verrassen ! Zelfs niet als er plots zaden uit Portugal binnenkomen. Maurits en Mona LEEN stuurden ons meloen-, watermeloen-, peper- en tomatenzaden uit eigen tuin in SAO CRISTOVAO. En volgend jaar komen er nog ! Zo groeit langzamerhand een internationaal netwerk van zaadinzamelaars.

2007-11-12

HET RECTORAAT VAN DE UNIVERSITEIT GENT

Mijn hartsgrondelijke dank gaat vandaag naar Dirk VAN HAELTER, Directeur Personeel en Organisatie van de Universiteit Gent. Ik weet het : ik ben geen sant in eigen land ! Maar als een goeie vriend als Dirk het voorbeeld geeft en mij een omslag met zaden stuurt, is de toestand toch niet zo hopeloos. Dit is voor mij een beetje als thuiskomen na een lange tocht. Bedankt, Dirk.

2007-11-12

EEN OUD-LEERLING MET EEN SPOOKJE EN EEN HEKSJE

Sommige omslagen met zaden bevatten ook een raadseltje : zo ook deze met het opschrift “Een oud-leerling en haar kinderen, een spookje en een heksje“. Ik gok op een spookje en heksje voor Haloween, dus onherkenbaar, maar wie is verdorie die oud-leerlinge ? Moeilijk zonder tegenadres.

2007-11-12

TOFFE KAARTJES

In sommige omslagen met zaden sturen de afzenders mij ook een leuk kaartje. Niet dat zoiets moet, maar het doet toch plezier. Denk nu vooral niet dat ik een kaartje van iedereen verwacht : zo weinig mogelijk kosten is mijn principe !

 

Toch wil ik graag een paar van die kaartjes kopiëren :

sterkte ! Chilipepper

Het eerste kwam van 4 jonge medewerkers waarvan ik alleen de voornamen ken (David-13, Mathias-11, Jasmine-9 en Jasper-7 // R.I. ?), het tweede van M. KESTELEYN uit Ieper. Het eerste geeft mij een prettig gevoel van waardering voor het mooie werk van UNICEF, het tweede geeft mij de warme sensatie van de pikante chilipepertjes. (Klik op de vakjes om uit te vergroten).

2007-11-12

DE CHIRO VAN HEFFEN EET POMPOENEN

Van Dominique DOMS krijg ik niet alleen met regelmaat zaden toegestuurd, maar af en toe ook een bericht. Nu meldt ze mij : “Deze pitten heb ik gekregen van enkele mensen die meewerkten aan de pompoendag van de Chiro in Heffen. Ze brachten me twee bakken vol met vruchtvlees met daarin de pitten. Ik ben er twee dagen zoet mee geweest om ze allemaal te wassen. Onze kippen waren blij met het overgebleven vruchtvlees. Na de wasbeurt heb ik ze dan op dienborden gelegd om ze te laten drogen. Ik merk wel dat ze in deze periode minder goed drogen dan een maand geleden. …..

 

Wat kan je eigenlijk doen tegen het beschimmelen van de pitten ? (Dominique DOMS – 1981 HOFSTADE).

 

Beste Dominique, Bedankt voor de pompoenpitten. Dank ook aan je medewerkers van de Chiro in Heffen.

 

Schimmelvorming op zaden is gewoon te vermijden door ze zeer goed te drogen (langere tijd, zelfs 2-3 weken, in een droge ruimte) en ze dan ook droog te bewaren (aan de open lucht voor verluchting, zeker niet in een plastiekzak). Geïnfecteerde pitten kunnen kort gespoeld worden in een lichte Javeloplossing en dan weer goed gewassen en gedroogd. Ze hoeven dus niet noodzakelijk weggegooid te worden. Met beste groeten, Willem.

2007-11-10

VRAGEN OVER KWALITEIT VAN VRUCHTEN UIT ZADEN

Af en toe krijg ik een vraag over de kwaliteit van de vruchten die uit de ingezamelde zaden zullen groeien in de familietuintjes van de Sahrawis. Zo ook weer vandaag in een vriendelijk bericht van Luc DEDEENE. Ga daarvoor naar blz. 5 Vragen en kommentaren. Mijn antwoord kan vele sympathisanten interesseren.

2007-11-10

RECHT VOOR DE RAAP (en dat is geen zaad)

Bij de zaden van de familie ARNO-DESCHUYTENEER uit 1541 ST. PIETERS-KAPELLE (Herne) steekt een briefje met een zeer kernachtige aanbeveling :
Hartelijk proficiat. Uw slogan : daden, geen woorden. Tussen A en B : geen bureaucratie, maar een rechte lijn. Doe zo voort !“.

 

Ik beken : dit doet deugd.

2007-11-10

WIE ZIJN DE X-en ? EN WIE HEEFT EEN E-MAIL ADRES ?

In mijn lijst van sponsors van zaden (zie blz. 3) komen een aantal onvolledige adressen voor en ook een groepje sympathisanten die wel hun adres maar geen naam hebben opgegeven. Ontbreekt uw naam in de lijst ? Geen nood, stuur mij een briefje met naam en adres; ik vul de lijst meteen aan.

 

Graag nodig ik iedereen uit om ook een e-mail adres op te geven. Dat laat mij dan toe om ook e-mail berichten over ons project door te sturen, want het is goed iedereen op de hoogte te houden van het verloop van het project. In vele gevallen is dat een groot tekort : men vraagt ons om steun, maar een vervolg met inlichtingen laat meestal op zich wachten. Met alle Chinezen …

2007-11-10

KAARTJE VAN DAVIS, MATHIAS, JASMINE EN JASPER : WIE ZIJN ZE ? EN WAAR ZIT EVA BROEDERS UIT ZOUTLEEUW ?

Bij de zaden ook een mooi kaartje gekregen van 4 jonge helpers ! Op het kaartje lees ik : “Dank voor het helpen van de mensen die in hongersnood leven“. Het is ondertekend door David (13 jaar), Mathias (11 jaar), Jasmine (9 jaar) en Jasper (7 jaar). Verder nog de letters R.I. (?) maar geen familienaam of adres. Wie zijn ze, deze flinke helpers die hun zaadje bijdragen tot het lenigen van de honger ? Ik verwacht meer nieuws van hen.

 

En hoe zou het met Eva BROEDERS uit ZOUTLEUW zijn ? Zij was toch het eerste meisje dat mij samen met de zaden ook een heel mooie tekening bezorgde. Heeft ze mij vergeten ? Ze ging immers ook haar vriendinnen en vrienden aansporen om zaden in te zamelen. Hallo, Eva, leef je nog ?

2007-11-10

ZADEN UIT WALLONIË : UN GRAND MERCI !

Het komt mij nog steeds verrassend over als een brief met zaden uit Wallonië toekomt. Zijn het Vlamingen die ons initiatief via Vlaamse kranten hebben leren kennen ? Zijn het Waalse sympathisanten die het van Vlamingen hoorden ? Of is er toch iets over onze actie in het Frans verschenen ? In elk geval, ik dank al onze Waalse vrienden die het project steunen. Zo ook de familie H. BRASSEUR uit 5150 FLOREFFE. Merci, chers amis !

2007-11-10

UITBREIDING NAAR NEDERLAND

Met regelmaat komen brieven uit Nederland toe, waar dus blijkbaar ook een vrij groot aantal mensen over ons intiatief gehoord of gelezen hebben. Daar is zeker de publikatie van een tekst in ‘ZOZ’, het tijdschrift van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, niet vreemd aan. In het nr. 82 van november-december 2007 verscheen immers een bijdrage over “Zaden voor het Leven”, waarvoor hartelijke dank aan de redactie (zie hieronder).

Ik wens ZOZ veel succes toe en hoop dat onze actie zich steeds verder in Nederland kan uitbreiden. Misschien groeit aldus wel een Europees netwerk van mensen die zaden sparen voor projecten in ontwikkelingsgebieden. Ik nodig alvast alle organisaties voor ontwikkelingshulp uit om na te gaan hoe samenwerking op dit vlak tot stand kan komen. Zijn we op weg naar een internationaal samenwerkingsverband om ingezamelde zaden te bezorgen aan hulpbehoevenden ? Het zou zeker een mooie vorm van solidariteit zijn met alle hongerlijdenden van deze wereld, ook dezen van bij ons.

Daar heeft ‘ZOZ’ dan zeker toe bijgdragen !

ZOZ 82 KAFT ZOZ 82 TEKST ZOZ 82 BINNENKAFT
Klik op bovenstaande vakjes om de bladzijden uit te vergroten.

2007-11-06

BESCHIMMELDE POMPOENPITTEN

Nu ik 3 weken in Algerije heb doorgebracht, vind ik een massa omslagen die elke dag worden toegezonden. Vele ervan bevatten pompoenzaden. Het is immers het volle seizoen voor deze grote vrucht, waarvan de Sahrawi-vrouwen gretig gebruik maken voor de couscous. Ik ben dus heel blij met de vele pakjes pompoenpitten. Toch even er op wijzen dat sommige omslagen beschimmelde zaden bevatten, omdat ze reeds verstuurd werden vooraleer ze “VOLLEDIG” droog zijn. Het duurt natuurlijk wat langer eer die zware pitten droog zijn, maar het loont de moeite om ze vrij lang op een droge plaats te bewaren (bij de verwarmingsketel of op een zonnige vensterbank). Anders komen ze hier helemaal onbruikbaar aan en dan zijn al jullie inspanningen vergeefs geweest. Dus : alleen zeer goed gedroogde pompoenzaden toesturen a.u.b. Waarvoor dank !


2007-11-04


KAMPIOEN VAN HET AANTAL ZENDINGEN

Na mijn verblijf in Tindouf werk ik mij zo snel mogelijk doorheen de stapel omslagen waarin zaden werden toegestuurd. Mijn vrouw heeft prachtig werk geleverd door de zaden netjes te sorteren en de omslagen met namen en adressen zorgvuldig te bewaren. Zo krijg ik ook een mooi overzicht op de lijst van alle sympathisanten, die ik langs deze weg oprecht dank voor de steun. Een bijzondere vermelding verdient zeker Dominique DOMS, die ik nu de “kampioen van het aantal zendingen” kan noemen. Wat een pak omslagen liggen hier voor mij. Proficiat, Dominique, en heel hartelijk dank !

2007-11-03

TERUG IN BELGIË

Hallo beste sympathisanten en zaadleveranciers,

 

Ik ben sedert gisteren terug in het land. Met vreugde breng ik jullie zeer goed nieuws mee uit de vluchtelingenkampen van de Sahrawis in Algerije. Het gaat er zeer goed met de groententuintjes van de families. Het aantal tuinen is sterk gegroeid : van 208 in 2006 naar meer dan 1200 nu. Vanaf september werden allerlei groenten ingezaaid en in heel wat tuintjes zijn die jonge groenten flink aan het groeien (zie enkele foto’s). Jullie zaden zijn er met veel plezier ontvangen.

Ik nam zelf zowat 30 kg zaden van verschillende soorten mee en, dank zij de welwillende steun van de Ambassadeur van Algerije in Brussel, worden nu met regelmaat dozen vol zaden naar Tindouf gestuurd. De meeste zaden zullen in januari-februari ingezaaid worden met het oog op vruchtenoogst in de zomer. Sommige soorten die jullie mij toestuurden worden dadelijk over de verschillende kampen verdeeld omdat ze ook in dit herfst- en winterseizoen kunnen kiemen en groeien.

Zo zien jullie dat ons initiatief om zaden in te zamelen werkelijk een groot succes is geworden. Alles laat voorzien dat deze actie tot eind 2008 nog zeer veel steun zal krijgen dank zij de medewerking van allerlei groepen : scholen, seniorenverenigingen, homes, bedrijven, zaadproducenten, natuurvoedingszaken enz. Aan allen die zaden stuurden of afgaven laat de Sahrawis-regering weten hoe sterk zij deze vorm van solidariteit waardeert. Vele families, en vooral vrouwen en kinderen, vroegen mij om jullie hartelijk te danken. Lokale scholen vroegen of sommige Belgische scholen niet geïnteresseerd zouden zijn in een “verbroederingsakkoord” (jumelage).

Er is ook een “UNION DES FEMMES SAHRAOUIS” die graag contact zou opnemen met geïnteresseerde Belgische vrouwenverenigingen voor eventuele samenwerking. Later meer over de nieuwe acties in de kampen. Hier nu enkele beelden om jullie te laten zien waar de zaden terecht komen : van bij jullie thuis rechtstreeks in de tuintjes van de Sahrawis ! Eenvoudiger kan het niet. Dit is effectieve duurzame ontwikkeling, waarvoor jullie van harte bedankt worden.

Overhandiging zaden 01 Overhandiging zaden 02
Overhandiging van de eerste 30 kg zaden meegebracht uit België (Postpacs, omslagen, plastiekzakken, enz.). Twee vertegenwoordigers van UNICEF ALGERIJE en twee Sahrawis. (Klik op de foto’s om ze groter te zien).

2007-11 Prosopis bij Santé 01 2007-11 Prosopis + Laroussi
2007-10 Prosopis juliflora boom geplant in december 2005 met TerraCottem, nu reeds meer dan 4 m. Wordt niet meer begoten, groeit zelfstandig.

2007-10 Smara tuin van ir. Ahmed 01 2007-10 Smara tuin van ir. Ahmed 02
2007-10 Nieuwe familietuin van ir. Mohamed, hier samen met ir. Taleb. Combinatie van TerraCottem en druppelirrigatie. Vroege ontwikkeling van groenten.

2007-10 Smara tuin met boompjes 2007-10 Smara TV tuin
2007-10 Smara : Tuintjes met jonge bomen ; rechts met druppelirrigatie.

2007-10 Taleb met courgettes 2007-10 Taleb en jonge courgettes 2007-10 Smara Taleb met groeneten
2007-10 Smara : Tuin met courgettes en andere groenten.

2007-10 Rabouni - Zaden van UNICEF 01 2007-10 Rabouni - Zaden van UNICEF 02 p1010373.jpg
2007-10 Rabouni : verdeling van zaden aangekocht door UNICEF.

2007-10 Layoun - Familie bij nieuw tuintje 2007-10 Layoun - Vrouw bij waterput
2007-10 Layoun - Nieuwe tuin 01 2007-10 Layoun - Nieuwe tuin 02
2007-10 Layoun : Nieuwe tuinen. / Familie, ingenieurs en UNICEF-mensen. / Vrouw bij waterput beschermd met autoband. / Tuin met stroken jonge gierst en pas bezaaide veldjes.

2007-10 Layoun - Overhandiging zaden UNICEF 2007-10 Layoun - Overhandiging jonge bomen
2007-10 Layoun : Overhandiging UNICEF-zaden en jonge bomen.

2007-10 Layoun Nieuwe tuin met Ricinus 01 2007-10 Layoun - Cantaloup meloen 2007-10 Layoun - Courgettes
2007-10 Layoun : Nieuwe tuin met Ricinus-struik, waaronder Cantaloup-meloenen en courgettes groeien.

2007-10 Layoun - Nieuwe tuin met jonge bomen en cactus 2007-10 Layoun - Dadelpalm met cactus 2007-10 Layoun - Nieuwe tuin met jonge bomen 02
2007-10 Layoun : Nieuwe tuin met jonge bomen en Opuntia cactus. / Hier komen Belgische zaden !

2007-10 Layoun - Tuin met gierst en groenten 01 2007-10 Layoun - Tuin met gierst en groenten 2007-10 Layoun - Tuin met gierst en groenten 03 2007-10 Layoun - Eenvoudige installatie voor drip
2007-10 Layoun – Tuin met boord vol gierst en veldjes met jonge groenten. / Eenvoudige installatie voor druppelirrigatie.

2007-10 Layoun - Minituin met groenten 01 2007-10 Layoun - Minituin met groenten 02
2007-10 Layoun : Minituin omringd door belangstellenden. In de tuin de eerste groenten.

2007-10 Layoun - Verzorgde tuin 01 2007-10 Layoun - Verzorgde tuin 02 2007-10 Layoun - Verzorgde tuin 03 2007-10 Layoun - Verzorgde tuin 05 2007-10 Layoun- Verzorgde tuin 04 2007-10 Layoun - Verzorgde tuin 06 2007-10 Layoun - Verzorgde tuin 07
2007-10 Layoun : Een zeer verzorgde tuin met tal van groenten.

2007-11-01

GROETEN VANUIT TINDOUF

Beste lezers,

Jullie zullen gemerkt hebben dat ik al enige dagen geen updates van deze nieuwspagina heb gedaan. Dat komt omdat ik momenteel in de woestijn in Algerije ben, nabij het stadje Tindouf. Ik kon dit kort berichtje plaatsen vanuit een klein hotel hier.

De lokale bevolking en de overheid is heel blij met jullie pitten en zaden! Van zodra ik terug thuis ben, zal ik jullie meer details over mijn reis vertellen.

2007-10-12

EEN FLINKE DOCHTER VAN 6 UIT 6983 ORTHO

Met veel plezier las ik : “Deze zending heeft u vooral te danken aan mijn dochter van 6. Bij de 1e lading had ik haar uitgelegd waarvoor de zaden dienen. Kort samengevat was dit “voor de arme kinderen” zei ze. Nu is niemand meer veilig voor haar “sluwe” plannen. Gaat mijn man naar de winkel, dan was het “Mama heeft gezegd dat ik rode paprika moest kopen !”. Zelfs toen we hier in Bastogne naar de markt gingen, had ze mijn moeder, die op visite was, kunnen overhalen om 2 kg rode paprika te kopen. Dus nu heb ik al een mooie voorraad paprika in de diepvries zitten. En nu het niet meer lukt met paprika … lust ze opeens heel erg meloen en moet ik toch eens pompoensoep maken hoor. Ach, ik laat haar doen, want zelf sta ik voor 200 % achter uw actie, en ben ik blij want er is nog hoop voor onze kinderen ! (DE COCK-EVERAERT – 6983 ORTHO).

2007-10-12

AAN ALLEN DIE EEN E-MAIL HEBBEN

Ik wil u graag een kleine dienst vragen : “Zoudt ge een bericht willen sturen naar al uw kennissen en vrienden om hen te vragen te willen meewerken aan onze actie ?”. Wijs hen bv. op het bestaan van mijn website
<www.zadenvoorleven.wordpress.com>
waar zij alle inlichtingen kunnen vinden. Misschien zal het bekijken van deze website helpen om hen te overtuigen. Bij voorbaat dank.

2007-10-12

ACTIE ZAADINZAMELING BREIDT UIT NAAR WALLONIË EN NEDERLAND.

Ik heb nooit verwacht dat deze actie zo’n succes zou gekend hebben. Niet alleen hebben tot vandaag zowat 700 mensen uit Vlaanderen zaden toegestuurd, maar nu komen ook al omslagen uit Wallonië, Nederland en Frankrijk toe. In een van de brieven uit Wallonië vond ik een klein stukje van een artikel in het Frans, waaruit blijkt dat iemand de aandacht van onze Franstalige landgenoten op onze actie getrokken heeft. Waar het gepubliceerd is, weet ik niet, maar ik wil toch de auteur ervan reeds hartelijk danken voor deze ondersteuning.

2007-10-12

HEEL WAT JONGEREN ZOALS YANNICK (9) EN JENS (7) WERKEN MEE. DAT IS ECHT “COOL”!

Het is verheugend vast te stellen dat heel wat jonge mensen aan onze actie meewerken. Zij zamelen met veel geestdrift zaden in. Het bewijst hoe goed zij begrijpen dat we met eenvoudige middelen, zoals de zaadjes die anders toch met het huisvuil verdwijnen, zeer veel arme mensen kunnen helpen. Het voorbeeld van Jens (7) en Yannick (9) SURGEON uit 2400 MOL wordt door velen gevolgd. Zo krijg ik thuis met regelmaat bezoek van een paar flinke buurmeisjes en buurjongens, die op hun school in Zaffelare zaden inzamelen en me die dan met een mooie glimlach komen brengen. Ik vind dat “tof” (of moet ik nu zeggen “cool” ?). Proficiat aan alle jongens en meisjes die ook op hun school zaden inzamelen.

2007-10-12

IN EEN NAAM : AAN AL MIJN OUD-STUDENTEN

Vandaag ligt een PostPac-doosje op tafel van de St. Martinusschool uit 1730 ASSE, waar Rita DE WAELE werkt (als lerares ?). Dit brengt me er toe om nu eens extra al mijn oud-studenten te bedanken, niet alleen dezen die zich zoveel jaren later nog hun “oude” prof herinneren, niet alleen dezen die mij nu wat zaden voor het project toesturen, maar werkelijk AL MIJN OUD-STUDENTEN, van welke school of universiteit dan ook, waar ze zich nu ook mogen bevinden. Ik bewaar zoveel goede herinneringen aan mijn leraars- en docententijd, de contacten met die jonge kerels en meiden, die mij zelf ook wel een beetje “jonger” hielden. En al zijn er een aantal bij die ik met de nodige beroepsernst, maar zonder plezier (!) “gebuisd” heb, ik denk nog regelmatig met een gevoel van dankbaarheid terug aan die vrij korte tijd dat de wegen van die duizenden studenten de mijne kruisten. Ze hebben een belangrijk stuk van mijn leven kleur en zin gegeven. Ik ben misschien hun namen vergeten, maar niet hun betekenis in mijn levensloop. Het ga jullie allen zeer goed !

2007-10-12

EEN KLEINE, MAAR ZEER BELANGRIJKE BIJDRAGE

Gilberte RONDENBOSCH uit 1650 BEERSEL stuurt mij wat Cavaillon-zaden, met in de omslag een kleine bijdrage voor “andere kosten”. Hartelijk dank, Gilberte, maar dit was werkelijk niet nodig. Ik hou er persoonlijk aan GEEN FINANCIËLE BIJDRAGE te vragen voor ons project om ons te kunnen concentreren op het direct gebruik van wat anders “groenten- en tuinafval” zou zijn. Ik aanvaard dit mooi “geschenk” dus alleen om het te kunnen overhandigen aan de landbouwingenieurs van de Sahrawis, die in de kampen ons project begeleiden. Zij zullen het zeker gebruiken voor de aankoop van nuttig materiaal. Ook namens hen dank ik je nogmaals zeer oprecht.

2007-10-12

HERBERG “IN DE OUDE PRUIM” in BEERSEL

Is dit niet echt een naam om deel te nemen aan onze actie voor inzameling van zaden ? Leuk dat de familie DERAUW uit 1650 BEERSEL ons een omslag met zaden zond. Met zo’n naam van hun herberg zou ik dat ook gedaan hebben. Bedankt !

2007-10-09

PROFESSOREN VAN LEEFGROEP 5 IN FREINETSCHOOL MECHELEN

Opvallend bericht :

Dag professor Willem,

Wij zijn het 2de leerjaar van Villa Zonnebloem. Dat is een Freinetschool uit Mechelen. In de klas hebben wij nu een professor-project. We leerden al hoe je professor kunt worden, dat professors onder elkaar engels praten en we deden zelf al proefjes. We mailen jou om te zeggen dat wij willen meedoen met jouw actie om zaadjes te verzamelen. Zijn er nog andere zaadjes die je wilt verzamelen dan die op de website? We zijn van plan om met de klas een actie te doen. We gaan ons verkleden als professor en dan vertellen we iedereen over jouw project.
Hopelijk verzamelen we heel veel zaadjes. Heel veel groetjes van Fathia, Maarten, Eva, Kaat, Tomas, Lou-An, Pauline, Seppe, Margot, Elena, Kasper, Juliana, Hazel, Ellemijn, Ella, Faber, Jolien, Robbe, Kobe, Wout, Sam, Noah, Ben, Marie en Veerle (juf).

 

——————-

 

Is dit geen geweldig idee ?

2007-10-04

PROF. BONAMIE EST UN BON AMI !

Nu de regeringsonderhandelingen nog aan de gang zijn, mag een titel in het Frans toch ook, al was het maar omdat zaden uit Wallonië, de faciliteitengemeenten en BHV even welkom zijn ? Mijn collega Prof. Dr. Jan BONAMIE uit WAARSCHOOT stuurt mij met regelmaat een nieuwe lading zaden, zelfs uit Spanje, waarvoor mijn oprechte dank. Dit sympathieke gebaar van hem is heel opmerkelijk. Het is namelijk hoogst uitzonderlijk dat collega’s elkaar op die manier steunen (zie eveneens mijn vroegere nota over een collega, Prof. Albert HOOGEWIJS). Het geeft mij een warm “collegiaal” gevoel. Dank u wel, Jan !

2007-10-03

ABRAM WEET WAAR ABRAHAM DE MOSTERD HAALT

Hier is een fijn bericht van Abram STOCKMAN uit 8790 WAREGEM :

Beste Professor Van Cotthem,

Ik ben Abram Stockman en ben 11 jaar oud. Mijn mama heeft ons (mijn twee broers Jonas en Michiel en zusje Julie) van uw project ‘Zaden voor het Leven’ op de hoogte gebracht. Daar wijzelf een klein moestuintje hebben en graag onze eigen groentjes kweken waren wij er direct voor gewonnen om ook zaadjes te sparen voor de mensen van Algerije en omstreken. Dit jaar hebben we een supergoede oogst van pompoenen. Telkens als mama een pompoen gebruikt in de keuken ben ik er als de kippen bij om de pitjes zo goed mogelijk uit het zachte vruchtvlees van de pompoen te peuteren. Daarna wast mama de pitten grondig en haalt er zoveel als mogelijk het vruchtvlees ervan af. Maar we hebben echter een probleem de zaadjes gaan na verloop van tijd beschimmelen, we hebben reeds verschillende manieren uitgetest maar telkens krijgen een aantal pitten een zwart-groene vlekjes. We hebben nochtans geen problemen bij het bewaren van zaadjes van meloenen of paprika’s. Hebt u soms een praktische manier om de pitjes op een zo goed mogelijke manier te bewaren en te drogen? Tot wanneer kunnen we de zaadjes bij u afleveren en waar kunnen we hiervoor terecht? Alvast op voorhand dank voor de informatie en we hopen dat er vele andere mensen meehelpen om zaadjes te sparen. Groetjes, Abram Stockman (Stijn Streuvelsstraat 46, 8790 Waregem)”.

Als ABRAM nu niet alleen mijn antwoord op zijn mail leest, maar ook eens kijkt naar deze website, vindt hij meteen het antwoord op zijn vragen. Nogmaals proficiat Abram !

2007-09-26

WIE IS MEVROUW G. UIT TERVUREN?

Ik ontvang vandaag een zware omslag met een massa zaden, gestuurd door “Mevrouw G. uit Tervuren”. Graag had ik deze lieve dame bedankt. Helaas, haar adres ontbreekt. Dan maar langs deze weg, in de hoop dat iemand een dame kent die in Tervuren zelf meloenen kweekt.

2007-09-24

EEN RIJKE GOOGLE-OOGST

Ik was er mij tot vandaag echt niet van bewust wat voor een brede weerklank onze oproep op het internet reeds gevonden heeft. Een Google-zoektocht naar “zadenvoorleven” scoort op deze dag reeds niet minder dan 123 meldingen. Dankbaarheid overspoelt mij. Ik wil iedereen, zonder onderscheid, oprecht danken voor de medewerking. Voor wie daar belangstelling kan voor hebben, ga bij Google naar “zadenvoorleven” en geniet van het verrassend rijke en zeer gevarieerde aanbod.

2007-09-24

CHATEAU BRYS DOET HET OOK

En met ook bedoel ik vrienden en kennnissen oproepen om mee te werken aan onze “zaadactie”. Op hun website vind ik : http://www.chateaubrys.be/

Of mijn vrienden al zaden voor het leven sparen?

Gisteren bracht de post een kaartje. Van Professor Dr. Willem Van Cotthem, ja meneer. Om ons te bedanken voor de opgestuurde zaden. Onderaan vroeg meneer Van Cotthem of mijn vrienden al meededen.

Ik weet niet of ze al meedoen, maar ik wil ze er wel toe aanzetten.

Dus, beste lezer, ik weet dat je vast wel eens een meloen, een pompoen, een courgette, een paprika, een aubergine of een avocado naar binnen werkt. Goed voor uw 5 stuks fruit-groenten per dag, voor uw anti-oxidanten, voor uw gezondheid, weetwel.

Gooi de zaden van die vruchten niet weg. Stuur ze op naar Meneer Van Cotthem:

“Wanneer u een of andere tropische vrucht eet, gooit u wellicht de zaden (pitten) weg. Uit de meeste van die zaden kan echter in de ontwikkelingslanden een nieuwe plant groeien en aldus krijgen de arme mensen, dank zij uw bijdrage, verse vruchten in hun tuintje.

Het volstaat van die zaden even te spoelen in water, ze te laten drogen op een bord en ze dan aan ons te bezorgen, bv. gewikkeld in een stukje van een keukenrol, in een omslag aan ons adres :

Prof. Dr. Willem VAN COTTHEM
Beeweg 36
BE-9080 ZAFFELARE
Belgium”

Doe mee, en laat uw vrienden en kennissen ook meedoen! Mail dit eens door naar al uw e-mailcontacten in plaats van die Afrikaanse spinnen die in een Mentos bijten als je cola light ove je gsm giet. (Op eigen verantwoordelijkheid uiteraard, dat doormailen ;-)

2007-09-24

TOFFE REACTIES OP GENTBLOGT

Wie eens wat fijne reacties op de aankondiging :

Prof verzamelt pitjes voor vluchtelingenkampen in Algerije

wil lezen, die gaat naar

http://www.gentblogt.be/index.php?tag=willem-van-cotthem

2007-09-24

DE BLOG VAN KATRIEN

Zopas terecht gekomen op een heel mooie tekst op Katrien’s blog :

http://katrien.blogspot.com/2007/09/zaad-er-zat-een-postkaartje-in-de-bus.html

woensdag, september 05, 2007

Zaad

Er zat een postkaartje in de bus. Een stuk of dertig zwarte mensen die zwaaien. Een Afrikaans tafereel. Bont gekleurde mensen, duidelijk arm, maar met die heel herkenbare, Afrikaanse glimlach. Ik maak er altijd een raadseltje van. Ik bekijk de voorkant van de postkaart, en ik raad van wie ze komt. En dan pas draai ik ze om, om te kijken of het klopt. Meestal is het erg makkelijk, want van de meeste mensen die me een ansichtkaart sturen, weet ik waar ze naartoe trekken op vakantie. Dit was een moeilijke. Wie zit er in Afrika ? Is het wel degelijk Afrika? En zo raar, al die mensen die naar me lijken te zwaaien… Ik zet het kaartje op tafel, en ik zit ernaar te staren. Van wie o wie komt die kaart toch? In mijn hoofd loop ik alle mensen uit mijn nabije en verre omgeving af. Nee, niemand die ik kan bedenken zit in Afrika. Ik geef het op en draai het kaartje dan maar om, op zoek naar de oplossing. Spannend zeg. “Van harte bedankt voor de zaden !”, staat er te lezen. Oh, wat fijn ! Ja, ik hoorde een tijd geleden een reportage op de radio over een Gentse professor die tuintjes aanlegde in Zuid-West-Algerije om er groenten en fruit te telen in vluchtelingenkampen. En enkel tropische vruchten en groenten kunnen er overleven, ‘t is daar nogal warm, ziet u. En de professor vroeg alle luisteraars om gedroogde zaden op te sturen, zodat hij die kan meenemen. Naar Algerije. Nou ! Mooi toch? Ik eet graag meloenen en avocado’s en paprika’s. Papaya’s niet, die vind ik zo korrelig. Nee, die niet. Maar al de rest wel, en als ik de pitjes gewoon weggooi in de gft-bak, kan ik ze eigenlijk net zo goed te drogen leggen en ze dan in een enveloppe versturen, toch? Liefje keek een beetje vreemd op toen hij op een dag thuiskwam en de eettafel gevuld was met zaadjes op borden, maar hij vond het ook een goed plan. En dus stuurde ik zaadjes van meloenen op. En dat had de professor blijkbaar kunnen waarderen, want hij stuurde een bedankingskaartje. En dat vond ik fijn. Er blijkt ook een blog van te bestaan, van de actie.
http://zadenvoorleven.wordpress.com/
Allen daarheen ! En droog die pitjes en zaden even, het is echt geen moeite ! En ook al is er maar één mens mee geholpen, da’s nuttiger dan de gft-bak vullen…

Dit is reklame van de bovenste plank voor onze actie. Bedankt Katrien !

2007-09-24

TUINADVIES-TUINFORUM

Gevonden op de website van TUINADVIES :

http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=8&sid=19&tid=11207〈=nl

Beste vrienden, hierbij een link naar een heel interessant onderwerp: Prof. Van Cotthem zoekt allerlei zaden voor een prachtig project. Ik denk dat hier heel wat van ons te vinden zijn die hem kunnen helpen met wat zaden!!!! Ga gewoon naar: http://zadenvoorleven.wordpress.com/
Bedankt voor wie wil helpen.
Walter

Ik dank Walter voor deze sympathieke steun.

2007-09-23

EEN HART ONDER DE RIEM

Een zondags bericht van Rein BOUSSARD : “Ik weet niet meer waar ik over uw initiatief las, maar ik vind het prachtig. Omdat ik bovendien praktisch naast de deur, in Moerbeke-Waas woon, en er kookles volg, zal ik er proberen voor te zorgen u zo vaak mogelijk te bevoorraden. Ik heb nu reeds een gedroogd voorraadje paprikazaadjes.

……………..

Voor mij is het ook een bewustwording : “het afval van wat ik hier klaarmaak – en ik kom niets te kort – kan anderen helpen”. Als u dat wenst maak ik ook nog wat reclame op een school van bijna 1000 leerlingen uit de regio, waar ik voorzitster van het oudercomité ben. Hou u dan maar vast voor de toevloed. Groetjes. Rein(hilde) Bousard.

2007-09-21

DANK ZIJ EEN EETFESTIJN

Wat een grote doos met meloenpitten brengt de postbode nu ? Marie-José VAN KELECOM-DE VOS uit 1755 GOOIK, verantwoordelijke voor de Parochie Gooik St. Niklaas meldt mij dat die hele lading afkomstig is van een eetfestijn. Ziedaar een prachtig initiatief : als de parochianen dan toch een nagerecht krijgen op zo’n eetfestijn, waarom ze dan niet een stuk meloen aanbieden ? Lekker genieten in het Pajottenland en terzelfdertijd een mooi project steunen. Hier smullen om ginder het leven in de woestijn wat aangenamer te maken. Wie doet het Gooik na ?

2007-09-21

HET SAP IN DE MOND

Bij dit bericht van L. THONé uit 2640 MORTSEL komt het sap ons in de mond : “De Galiameloenen waren lekker. Hopelijk smaken ze ginder evengoed“. Daar ben ik zeker van, Lucien.

2007-09-21

EEN JONGE VRIEND VAN DE SAHRAWIS

Vandaag zaden ontvangen van Robin VANTIEGHEM uit 8560 WEVELGEM. Iets bijzonders ? Ja, want Robin zit in het 3de leerjaar ! Wat een flinke kerel, die ook voor de kinderen van de Sahrawis een goede daad wil stellen.

2007-09-21

BLIJVENDE SYMPATHIE

Enkele jaren geleden heb ik met mijn vrienden van de toenmalige vzw TC-DIALOGUE een project opgezet op het Kaapverdische eiland Fogo. Daarvoor kregen wij hulp van vriend Etienne VAN STEENBERGHE, een van de beste wijnkenners van ons land, die met de actie “La Passion” zorgde voor belangrijke financiële steun. Gilbert en Annick HAENTJENS-CASTELEYN verwijzen daar naar in het bericht dat ze bij toegestuurde zaden hebben gevoegd: “Wij hebben al eens wijn gedronken voor uw project “De vrouwen van Fogo” en steunen met plezier uw nieuw project voor de vluchtelingenkampen in Algerije. We wensen u alvast succes !” Waarvoor mijn oprechte dank. Santé !

2007-09-21

OOK IN FRANKRIJK WORDT AAN ONS GEDACHT

“Genietend van een heerlijke vakantie in de Vaucluse, aten we bijna dagelijks een heerlijke Charentais meloen. Ik herinnerde me je artikel in de krant en samen met mijn 3 zonen (15, 13 , 10) droogden we de talrijke zaden. Hun vraag was echter of de mensen ginder zelf ook de zaden verzamelen en drogen ? Hopelijk dragen we met dit zakje zaden bij tot een iets beter leven voor de mensen in de Sahara in Zuid-West Algerije. (D. en C. CRABBé-VAN CAUWENBERGHE, Joris, Pieter en Lukas – 3053 HAASRODE).

Beste Joris, Pieter en Lukas,
In de vluchtelingenkampen van de Sahrawis werden in de voorbije 30 jaar geen tuintjes aangelegd. In hun oorspronkelijk land, de Westelijke Sahara genaamd, waren (of zijn) zij ofwel nomaden, ofwel vissers. Wegens een nijpend voedsel- en vooral vitaminengebrek heeft UNICEF ALGERIE in de kampen een project van familietuintjes en schooltuinen opgezet in 2006. Reeds meer dan 1000 tuintjes zijn reeds aangelegd. Er worden in de herfst en winter vooral groenten gekweekt. In de zeer hete zomer (februari tot augustus) zullen daar nu ook allerlei tropische vruchtensoorten gezaaid worden. Daarom zamelen we hier voor hen die zaden van meloen, pompoen, watermeloen, papaya, avocado, rode, groene en gele pepers, enz. in. Daarmee zullen zij in 2008 voor het eerst eigen vruchten kunnen oogsten. Van dan af zullen zij zelf zaden verzamelen en drogen. Met honderden, misschien duizenden mensen samen in België kunnen wij aldus er voor zorgen dat de Sahrawis in de kampen niet meer zo sterk afhankelijk zijn van de voedselhulp die hen al 30 jaar door de UNO wordt geboden. Dat is een mooi voorbeeld van eenvoudige voedselhulp die tot duurzame ontwikkeling leidt. De Sahrawis moeten dan niet meer zitten wachten in die hete kampen tot er hen iemand eens wat vers fruit wil brengen. Vooral de gezondheid van de kinderen zal er beter door worden. Dat is trouwens het hoofddoel van deze mooie actie van UNICEF. Zouden jullie op school ook geen actie op touw zetten om alle schoolvrienden ook zaden te laten verzamelen? Ik wil ze zelf komen ophalen bij het einde van de actie. Vooruit mannen, aan de slag ten voordele van de jongeren van de Sahrawis !

2007-09-21

PLEZANT

Op een briefje bij de toegestuurde zaden: “Hier wat pitten uit Pittem“. Heel pittig uitgedrukt ! Thuis ook een pitbull ?

2007-09-21

HET OPVANGNET VOOR ZADEN GROEIT (zie ook initiatief van Sven van HAEREN en Jo JEGERS)

Meer en meer verneem ik dat mensen (waaronder ook veel jongeren !) onze actie zo sympathiek en efficiënt vinden, dat zij besluiten om ook op hun website een bericht over de inzameling van zaden voor het UNICEF-project in de vluchtelingenkampen te plaatsen. Aldus groeit het “opvangnet” voor anders weggegooide zaden zeer snel. Anderen sturen een eigen mail naar al hun vrienden om hen aan te zetten aan de actie deel te nemen.

Vandaag stuurt Sven mij een verheugend bericht (zie ook onder 2007-09-15): “Beste Willem, Je ziet dat de mensen het tof vinden, hé. Lees even de bijlage aub. Groetjes, Sven“.

En in die bijlage vind ik : “Beste Dames & Heren, In bijlage een schrijven van een zekere Dokter Willem Van Cotthem met een leuk initiatief. Lees dit eerst even …. Mijn voorstel: als we met zen allen maandelijks 10 zaden met zijn twintigen verzamelen, is dit goed voor 200 plantjesmaandelijks of 2.400 plantjes jaarlijks. Het kost geen geld, alleen een beetje moeite en wat gevoel van medeleven , dus …! Marianne is degene waar je al je zaad (voor plantjes wel te verstaan) kwijt kan. We verzamelen en verzenden dit maandelijks via Jeso Cards en Marianne is uw verzamelaar. Bedankt op voorhand voor uw medewerking! Vriendelijke groeten, Jo Jegers”.

Dit is toch fantastisch. Bedankt Sven en Jo!

2007-09-18

ZAKJES MET ZADEN UIT DE HANDEL

Ik kan me voorstellen dat sommige sympathisanten niet de nodige tijd vinden om zelf de zaden te drogen en te versturen, en toch hun bijdrage tot ons UNICEF-project willen leveren. De familie DEFRANCE-VAN OOTEGHEM heeftons reeds vroeger zaden uit Frankrijk gestuurd. Vandaag ontving ik een omslag vol met zakjes zaden uit de handel (twee meloensoorten, twee pompoensoorten en watermeloen). Een zeer waardevolle gift die in dank aanvaard wordt, maar het MOET echt niet.

2007-09-17

DE KERN VAN DE ZAAK

“Ik ben zonet terecht gekomen op uw website en ben aangenaam verrast door uw initiatief. Graag zou ik hier aan willen meewerken d.m.v. zaadjes te verzamelen. Nu had ik alleen nog een vraagje, welke zaadjes zijn nog nodig? Want u zal beslist van sommige soorten al veel hebben en van andere minder. Ik had ook gelezen dat sommigen zich zorgen maken over de kiemkracht en dergelijke. Wat ik eigenlijk niet echt begrijp. Mijn dochtertje vindt het leuk om na de maaltijd soms in het geniep zaadjes in mijn plantenbakken te verstoppen en tot mijn verbazing zijn al meerdere zaadjes tot flinke planten uitgegroeid. Waaronder ook zaadjes waarvan u vragende partij bent. En ik kan hier ook bij zeggen, dat ik absoluut geen groene vingers heb, ik gebruik gewone aarde, geen bemesting, en water geven is ook niet mijn sterkste kant…. Hiermee hoop ik dat mijn verhaal u extra motiveert, en u mag het indien nodig ook verdergeven. Ik weet dat er een verschil is met de weersomstandigheden hier in Belgie en met die in de Sahara, maar is het niet belangrijker om naar de kern van de zaak te kijken. De mensen leren hoe ze kunnen planten en ze motiveren om verder te gaan? Het gaat echt niet afhangen van kiemkracht of aantal. (An VAN HELLEMONT)”.

2007-09-17

ZADEN IN DE VERREKIJKER

Wat, zaden in een verrekijker? Nu ja, “De Verrekijker” is een school in 9130 VERREBROEK, waar op initiatief van Jan en Vera De Smit-De Baere de school akkoord ging om in alle klassen een inzamelactie van zaden te starten, die tegen Kerstdag zou moeten uitlopen in een reusachtige lading zaden. Het wordt een heel bijzonder Kerstgeschenk voor de Sahrawis. In iedere klas staat immers een grote doos waarin de leerlingen tot de Kerstvakantie hun omslagen kunnen deponeren.

Jan en Vera sturen hierover volgend bericht :

“In bijlage de brief zoals die vandaag maandag aan de ouders en kinderen zal meegegeven worden. Als je wil, kan je binnenkort ook misschien eens een bezoekje brengen aan de website van onze school want de tekst voor onze website is inmiddels ook doorgestuurd. (zal in onderdeel “nieuwsbrief” komen). Ik heb wel gebruik gemaakt van een aantal foto’s van jouw website “Zaden voor het Leven” dit om het beter te kunnen voorstellen aan de kinderen en aan de ouders. Hopelijk hebt u daar geen problemen mee.

Zie website: www.vbsverrebroek.be

Ondertussen zijn onze kinderen al enthousiast aan het verzamelen geslagen. De kinderen van mijn klas, het zesde leerjaar, zijn bezig aan het ontwerpen van een reclame-affiche. Vorige week donderdag was er een ouderavond en één van de mama’s vroeg me: “Wat is dat nu met al dat sparen van zaadjes?“, want haar dochtertje had gevraagd: “Mama, er liggen paprika’s in de ijskast, wanneer maak je nu eens paprikasoep? Haar mama zei: “Maar kind, ik heb nog soep staan en die moet eerst op. Ja maar mama, wij moeten zoveel mogelijk zaadjes sparen van ons juf. En mag ik wat mailtjes versturen naar alle mensen van de familie zodat ze mee kunnen sparen?

 

Tof hé, dat men kinderen zo kan motiveren? We houden je op de hoogte hoor”.

 

Ik dank de hele school, de ouders en de families zeer oprecht voor dit voorbeeldig initiatief en ik kijk al uit naar een feestelijke bijeenkomst met alle leerlingen als ik de zaden kom ophalen. Als andere scholen dit voorbeeld volgen, rijden we met een vrachtwagen vol zaden naar Algerije.

2007-09-15

WEER EEN GROEP SYMPATHISANTEN AAN HET WERK

Kris VERVAET uit LOKEREN stuurt mij een hartverwarmend bericht :

 

“Ik heb via het internet kennis genomen van het humanitair project “Zaden voor het leven”. Ik ben cursist in het PCVO te Zele. Ik volg daar de opleiding van kok. Uiteraard gebruiken wij daar regelmatig tropische vruchten. Ik zou mij nu willen engageren om de zaden daarvan rond te halen, te sorteren, te reinigen, te drogen, in zakjes steken en dan bij u te brengen. Gisterenavond heb ik al zaden van een papaya en een meloen meegebracht naar huis. Ze liggen te drogen nu. Wanneer zou ik deze zaden dan aan u kunnen bezorgen ? Ik vind het een heel goed initiatief dat ook in goede aarde bleek te vallen bij mijn mede-cursisten en lesgevers van het PCVO te Zele. Groeten en tot binnenkort, Kris VERVAET – 9160 LOKEREN.

 

Als Kris me een seintje geeft, is hij met zijn pak zaden steeds welkom in Zaffelare, op een boogscheutje van Lokeren.

2007-09-15

HET NETWERK GROEIT

Hier en daar worden initiatieven genomen die meer ruchtbaarheid geven aan mijn actie. Zopas ontvang ik een kopie van een bericht dat door Sven van HAEREN uit 2660 ANTWERPEN naar een groot aantal van zijn vrienden en kennissen werd gestuurd :

“Normaal val ik jullie niet lastig met mails met petities enz. Maar ik heb dit artikel net gelezen en even in een word doc gekleefd. Lees even, het duurt 2 minuten, ze vragen geen geld, maar iets ‘leuks’, dat je met de familie kan doen. En je helpt er 1000en families mee. Doe me een plezier en mail deze mail even naar je kennissen aub. Ik verdien er niets mee, maar ik vind het een fantastisch initiatief!!!! Bedankt (Sven)”

Dat vind ik een puik bewijs van waardering en een zeer daadwerkelijke ondersteuning van ons project. Het netwerk van sympathisanten groeit uiterst snel. Bedankt, Sven !

2007-09-15

SCHITTERENDE TEKENING VAN EVA BROEDERS

De problemen met mijn scanner zijn nog steeds niet opgelost, maar mijn zoon Paul snelt mij ter hulp : hij heeft enkele documenten ingescand. Hier is een schitterende tekening van Eva BROEDERS uit ZOUTLEEUW :

Eva BROEDERS
Klik op de tekening om ze groter te zien.

2007-09-13

EEN BERICHT IN DE “NIEUWE STAD”

Vreugde bij het openen van een omslag met daarin 2 exemplaren van het maandblad “NIEUWE STAD” – Jaargang 48 – Septembernummer 2007. Redactiecoördinator Ed HERKES wijst met een ingesloten kaartje op een artikel op blz. 24 : “Vitaminen voor vluchtelingen in Algerije“. Wat een fantastische ondersteuning van ons project. Ik ben er van overtuigd dat heel wat Antwerpenaren er door aangemoedigd worden om ons zaden toe te sturen. Oprechte dank aan de redactie van “NIEUWE STAD”, in het bijzonder aan Ed HERKES.

2007-09-13

ZADEN UIT DUITSLAND

Was dat even verschieten : een omslag uit Duitsland met een Nederlandse postzegel ! M. RENAUD zendt ons zaden uit D32825 BLOMBERG. Gelezen in een Vlaamse krant ? Gehoord op Radio Vlaanderen Internationaal ? Een mens weet vandaag al niet meer waar het bericht over onze inzameling van zaden overal doorgedrongen is. Feit is dat onze actie over de landsgrenzen bekend is geraakt. Fijn, niet ?

2007-09-12

EEN GROTE POSTPAC-DOOS
UIT MEULEBEKE

Er komen dagelijks niet alleen meer omslagen toe, maar nu begint ook het volume nog te groeien. Vandaag bracht de posstbode een grote POSTPAC-doos (wel zeer handig voor het versturen van zaden !), waarin de familie Patrik en Eline LYBAERT-DENEWETH uit de Baronielaan 2 – 8760 te MEULEBEKE mij een aantal doosjes met een massa verschillende zaden bezorgde. Patrik, een traiteur en kok aan huis, die ook voor de organisatie van feesten en recepties instaat, verwekt wellicht heel wat tropische vruchten. Vandaar de grote doos. Toch schitterend dat hij en Eline de inspanning leveren om ons project te steunen. Er wordt mij altijd geantwoord dat koks geen tijd hebben om zich met het opsparen van zaden bezig te houden. Nu is bewezen dat het wel kan. Waarvoor mijn hartelijkste dank.

2007-09-11

9/11 WERD DAN TOCH EEN BIJZONDERE DAG

Weer zo’n massa omslagen met zaden gekregen van onze postbode. De arme man ! Zo moeten “sleuren” met brieven vol zaden toegestuurd door zoveel vriendelijke mensen. En niet alleen Vlamingen, ook brieven uit Nederland en Frankrijk. Het zou zelfs kunnen uitgroeien tot een internationale actie. Voor mij niet gelaten, want ieder zaadje kan de kiem in zich dragen van nieuw leven in de tuinen van mensen die onze steun meer dan nodig hebben (en verdienen !). Dank zij die talrijke “zaadsponsors” kunnen we het dagelijks leven van bewoners van vluchtelingenkampen, maar ook arme plattelandsmensen in de droge gebieden op daadwerkelijke manier verbeteren. Mijn meest oprechte dank aan allen die mijn oproep niet in de wind hebben geslagen. Dank ook namens de vele minderbedeelden die het genot zullen hebben van ook eens een sappige vrucht in “hun tuin” te plukken.

2007-09-11

GEEN BEDANKINGSKAARTJES MEER

Ik wil mij, bij allen die ons vanaf vandaag nog zaden sturen, verontschuldigen voor het feit dat ik hen geen bedankingskaartje meer zal sturen. Niet dat ik dat te lastig vind, maar het wordt wel wat duur. Iedere kaart dient aan 0.52 Euro gefrankeerd te worden en met die honderden zaadsponsors valt dat zwaarder uit dan ik verwacht had. Eerst dacht ik : die mensen zijn zo vriendelijk dat ze wel een kleine bedanking verdienen. Dus stuur ik hen een kaartje. Maar de toevloed stijgt en dan groeien dus ook mijn onkosten. Mijn dank blijft even oprecht. Ik druk langs deze weg mijn even intense dankgevoelens uit aan allen die mij voortaan nog zaden bezorgen. Ik reken op hun volle begrip.

2007-09-09

ERG PRAKTISCH EN VOORDELIGER

De familie DE LILLE uit 1780 WEMMEL stuurt mij een bericht, waarin volgende paragraaf mijn bijzondere aandacht trekt : “In het artikel dat ik gelezen heb staat dat u de zaden zelf naar ginder brengt, en het is daarmee in verband dat ik u graag een vraag had willen stellen. Ik zou graag willen weten wanneer uw volgende bezoek is, zodat we de zaden ongeveer een week op voorhand kunnen opsturen (tenzij u die vroeger wilt uiteraard). Het is kostenbesparend als we alles in een postdoos kunnen doen en in één keer opsturen. Uiteraard verpakken we zaden van verschillende vruchten apart! Hartelijk dank en veel succes met uw actie! Vriendelijk groeten,

Tessina, David, Lorenz, Naomi & Simon De Lille
—————–
Dat noem ik praktisch en voordeliger, een uitstekend idee. Verdient navolging.

2007-09-07

HOU DE ZADEN GESCHEIDEN


Sommige vriendelijke mensen zenden ons een mengsel van zaden, bv. meloen, watermeloen en paprika samen in één omslag gemengd. Men zou moeten beseffen dat die zaden in Algerije soort per soort moeten terechtkomen op veldjes, en zeker niet kriskras door elkaar. Mag ik dus vragen de zaden apart te houden, bv. in één en dezelfde omslag in verschillende kleinere zakjes? En liefst zo goed mogelijk gedroogd ! Van harte bedankt voor het begrip.

2007-09-06

EEN VERRASSEND BERICHT

Iedere dag ontvang ik een aantal leuke mails van sympathisanten die ons veel succes wensen met ons UNICEF-project in de vluchtelingenkampen in Algerije. Vandaag viel ik haast achterover op mijn niet-onaanzienlijke buik bij het lezen van onderstaand bericht. Zet u schrap en lees aandachtig :
United Evangelical Baptisr Church <uebc@weten.net>
zaden voor het leven… een “nieuw” project??

“Waarde collega,

Aandachtig heb ik uw informatie tot mij genomen welke ik mocht aantreffen op uw website, althans op
http://zadenvoorleven.wordpress.com <http://zadenvoorleven.wordpress.com/>

Toch moet ik een ernstig word van kritiek leveren en wel omdat het bepaald GEEN NIEUW initiatief is, maar een zeer oud en beproefd concept van de Reverend Pastor Doctor Ernst de Jager en de helaas te vroeg overleden NKO arts Dr. Nico Versteeg. ZIJ ontwikkelden het programma ‘seeds to feed’ dat nu reeds sinds 1977 interkerkelijk bekend is en voornamelijk in Asia ruim toegepassing heft gevonden. Er is niets nieuws onder de zon geachte Doctor, dat is een bekend gegeven, maar ERE wie ERE toekomt en dat is niet uw initiatief.
Waarvan akte te nemen.
Veel sukses met “uw” programma.
Ds.Dr. A. D. Gamilong, Predikant”
————————————————-
Geachte Heer Dr. Predikant Gamilong,

Ik wil u danken voor het doorsturen van informatie over het bestaan van een programma “seeds to feed“, wat volgens u reeds sinds 1977 interkerkelijk bekend is en vooral in Azië ruim toepassing heeft gevonden. Goed om weten, maar aangezien ik nooit tijd heb gevonden om met regelmaat kerkelijke of interkerkelijke lectuur tot mij te nemen (zoals u dat zo hemels mooi uitdrukt), lijkt het mij meer dan normaal dat ik, tot bij het lezen van uw bericht, niets afwist van dit “zeer oud en beproefd concept”. Proficiat aan de Reverend Pastor Doctor Ernst de Jager en wijlen NKO arts Dr. Nico Versteeg (wellicht beiden Nederlanders) voor hun schitterend initiatief, dat dus al 30 jaren lang in bepaalde kringen bekendheid en toepassing heeft gevonden. Daar ik echter niet tot die bepaalde kringen behoor en in de vele landen in Azië die ik ooit bezocht nooit iets gehoord of gezien heb dat als “seeds to feed” werd aangeduid, ben ik tot vandaag onwetend gebleven over HUN (?) concept. Het concept om zaden van het ene continent naar het andere mee te nemen om er mensen mee te voeden, is zeker zo oud als de reizende mens zelf. U weet toch ook waar vele van onze voedselgewassen in Europa vandaan komen ? Waarom dan zo’n concept toeschrijven aan bepaalde individuen ? Dat ik echter zelf het initiatief heb genomen, met goedkeuring van UNICEF ALGéRIE, om in Vlaanderen zaden in te zamelen voor het project in Z.W. Algerië, strookt wel volledig met de waarheid. Over dit initiatief heeft de Belgische pers bericht, zoals ook over andere “nieuwe” projecten wordt geschreven of gesproken.
Prof. Dr. Willem Van Cotthem

 

2007-09-03

VERRASSING UIT FRANKRIJK

Hé, een brief met Galia-zaden uit Frankrijk ! De familie DEFRANCE-VAN OOTEGHEM stuurde mij enkele omslagen uit St. Andéol de Berg – 07170 Villeneuve de Berg. Ik dacht meteen dat ons project de internationale toer opgegaan was, wellicht dank zij Radio Vlaanderen Internationaal. Tot ik ontdekte dat deze Antwerpse familie wel in Frankrijk meloenzaden had ingezameld, maar dat Mevr. VAN OOTEGHEM ze uit Antwerpen had toegestuurd. Toch leuk dat deze mensen zelfs in Frankrijk aan ons hebben gedacht. Waarvoor onze dank.

2007-09-03

STEUN MET CALLIGRAFIE

Je ziet het haast nooit meer : mensen die berichten sturen in een prachtig handschrift (calligrafie). We zijn ons eigen handschrift zelfs aan het “verliezen” door al dat getokkel op het computerklavier. Van E. FABRI uit 3000 LEUVEN kreeg ik nochtans een fantastisch mooi geschreven tekst, die er zelfs uitziet als een gedicht :

Met een hartelijke groet
zend ik deze zaden op.
Mogen ze groeien en vruchten dragen
tot leven en geluk van de anderen.
Gelukgewenst met uw werk en activiteiten
“.

2007-09-03

EEN IDEE VOOR FRUITHANDELAARS

Kris BERGHMANS uit 3201 LANGDORP heeft een heel praktisch ideetje gehad :
Ik heb wat zaden gedroogd van de brodé cavaillon meloen en ik hoop u hiermee te helpen om toch wat bij mekaar te krijgen. Ik ben fruithandelaar en regelmatig heb ik al eens een rotte. Op die manier is die ook nog van nut.“.

Dat noem ik nu eens zeer efficiënt werken. Bravo Kris, het is een schitterend voorbeeld voor al je andere collega’s fruithandelaars. Misschien kunnen al onze sponsors van zaden ook eens navraag doen bij hun eigen fruitwinkel ? Dat zou een massa zaden kunnen opleveren. Een reuzesucces tegemoet ? Voor mij niet gelaten. Het aantal mensen in nood is immers reusachtig groot.

2007-09-03

STEUN VAN DE DAMIAANACTIE

Een heel leuke verrassing vandaag : een omslag met Galia-zaden van Tine VERGOTE namens de Damiaanactie uit 1081 BRUSSEL. Het is hartverwarmend als ook andere hulporganisaties ons project steunen, want zoveel voorbeelden van samenwerking ken ik niet. Een voorbeeld.

2007-08-30

EEN HELE LADING ZADEN

Ik wil deze inzamelactie van zaden niet omvormen tot een “wedstrijd om ter meest“. Ook de kleinste hoeveelheid die mij toegezonden wordt, is van harte welkom. Toch wil ik vandaag Carina UYTTENHOVE uit Ronse even in de bloemetjes zetten voor de grote massa meloenzaden die ze mij bezorgde. Indrukwekkend. Daar zullen vele families in de vluchtelingenkampen van smullen !

2007-08-30

ZADEN VAN ONBEKENDEN

Er komen meer en meer omslagen binnen zonder adres van de afzender. Ik vind dat spijtig, omdat ik graag een dankkaartje stuur naar al onze sympathisanten. Een warme oproep : laat mij weten wie ons steunt.

2007-08-29

Sommige sympathisanten stuurden ons reeds een tweede of derde omslag met zaden (Dr. LERNOUT-Mia DE GROOTE, VAN DE WALLE, D. WILLEMEN, …). Schitterend ! Ik dank hen driedubbel.

2007-08-29

DE BLOG VAN DIDIER

Lager op deze bladzijde 4. Nieuws per dag / Pers heb ik melding gemaakt van de Blog van Didier VdM
http://digs.be/blogs/didiervdm/archive/2007/08/15/Noord-Zuid__Hoe_simpel_het_soms_kan_zijn.aspx

Vandaag vind ik in mijn brievenbus een persoonlijk afgegeven omslag met zaden van de Charentais-meloen, op naam van Didier Van den Meersschaut uit Lochristi. Het zou mij zeer sterk verwonderen als dat nu niet één en dezelfde Didier zou zijn. Van harte dank en steeds welkom voor een gezellige babbel.

2007-08-29

DAT ZIJN NOG EENS ECHTE VRIENDEN !

Mijn gewezen schoolkameraad, zeg maar “Gildebroeder” van het Kon. Atheneum Brussel, Eikstraat 17, Willy SPITTAELS uit 1780 Wemmel, stuurt mij het septembernummer van het maandblad “MARKANT” (http://www.markantvzw.be/wemmel). Voorzitster is zijn echtgenote Nicole. En wat vind ik op blz. 7? Mijn e-mail oproep aan mijn eigen vrienden om mij zaden te sturen. Is dat geen schitterend idee? Nu gaan een aantal vrouwen van Wemmel en omgeving zaden sparen, zodat we op de dag van onz klasreünie in Grimbergen op 11 oktober aanstaande met een karrevracht zaden overladen worden. Dat zijn nog eens echte vrienden, niet?

2007-08-29

ZUSTER VERONIK

Mijn bijzondere dank gaat naar Zuster Veronik, Burchtstraat 47 – 9400 NINOVE, die mij heel wat zaden in een zeer keurige verpakking toestuurde. Ik kan de Zusters van Ninove alleen maar aanraden van nog veel tropische vruchten te eten.

2007-08-28

De familie MESTDAGH-CORTEVILLE uit Ingelmunster heeft een fantastische inspanning geleverd om mij een “doos” met zaden te bezorgen. Indrukwekkend ! Ze worden met stip in de lijst van sponsors van zaden opgenomen (zie lijst onder 2. Sponsors van zaden). Wie volgt hun voorbeeld ?

2007-08-28

ZELFS EEN COLLEGA

Aangename verrassing vandaag in de bus : een omslag met zaden van mijn collega Albert HOOGEWIJS. Dit is een niet-alledaagse gebeurtenis : een collega die een bijdrage levert tot het succes van een project ! Dit is onvergetelijk. Bedankt, Bert !

2007-08-25

ZADEN UIT WALLONIË

Vandaag de eerste omslag uit Wallonië binnengekregen (P.G. uit MESVIN bij MONS). Echt aangenaam, Heer Pierre, en bedankt voor de wensen op succes !

2007-08-25

MATTENTAARTEN UIT GIESBERGEN

In een heel dikke omslag stuurde Marleen DE GRANDE uit Geraardsbergen ons een massa zaden, zelfs een flink aantal dikke avocadopitten. Ik dacht eerst aan mattentaarten uit “Giesbergen”, maar ik was met de avocados en andere zaden zeer gelukkig. Bedankt Marleen !

2007-08-21

KLEUR VAN PAPRIKA’S

Vandaag kwamen enkele omslagen binnen met zaden van paprika. Graag vernam ik over welke kleur het gaat : rode, gele, groene ? Dank voor die inlichting. Eveneens dank aan de sponsor van een dikke avocado-noot, de eerste die met de post bezorgd werd in een gewone omslag. Het is mooi dat onze postmensen daar geen probleem van maken. Dank aan hen. Misschien toch beter in een doosje versturen (met 2-3 samen ?). Af en toe ontvang ik ook een omslag zonder afzender. Toch bedankt, al had ik graag aan iedereen een bedankingskaartje gestuurd.

2007-08-20

Er komen steeds meer zaden binnen, waarvoor onze oprechte dank. De meeste “sponsors van zaden” (zie de lijst op deze site) stuurden ons meloenzaden. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de titel die Dirk MUSSCHOOT koos voor zijn artikel in Het Nieuwsblad/De Gentenaar (zie hierboven). Toch hoop ik dat ook zaden van andere vruchten toegezonden worden. Daarom heb ik een kort lijstje van enkele tropische vruchten op een andere bladzijde vermeld (zie 3. welke zaden ?). Het geeft een idee waarmee we het project van dienst kunnen zijn. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Over Willem Van Cotthem

Honorary Professor of Botany, University of Ghent (Belgium). Scientific Consultant for Desertification and Sustainable Development.
Dit bericht werd geplaatst in zaden. Bookmark de permalink .